6. avgusta 1762. napravljen je prvi sendvič!

6. avgusta 1762. napravljen je prvi sendvič!

Obrok koji je promenio svet. Te večeri, dok se pasionirano kockao i, logično, ogladneo, Džon Montagju, četvrti iz čuvene loze lordova Sendvič, stavio je parče govedine između dva tosta i napravio revoluciju u svetskoj gurmanskoj istoriji. 

Te večeri rođen je sendvič, koji je dobio aristokratski naziv zahvaljujući apetitu čuvene porodice.

Prema drugom predanju, drevni jevrejski mudrac Hilel Starij, i tokom Pashe, umotavao je jagnjeće meso i gorko bilje između dva komada matzoha (beskvasnog hleba). Rane verzije “omota” takođe su pronađene u Aziji i Africi. Sendvič je postao popularan među aristokratima u 18. i 19. veku, kada su, tokom noćnih igara i pića, jednom rukom držali sendvič, a drugom karte.

Ljubitelji znaju da nema ničeg ukusnijeg od svežeg sendviča, punog domaćih suhomesnatih proizvoda, ali večito pitanje je: zašto sendviči imaju bolji ukus kada ih neko pravi umesto vas?

Delicent je za vas istražio tu zanimljivost i evo šta kažu poznavaoci ukusa: kada sami sebi napravimo hranu, osetljivi smo na miris, a veliki deo sastojaka zapravo neodoljivo miriše. Kada sami sebi pravimo hranu i jedemo, to je slično degustaciji bez mirisa. Kada neko drugi kuva umesto vas (idealno je da ste vi u drugoj prostoriji, u kojoj ne možete da osetite miris), rezultat je drugačiji. Kada sendvič neko drugi stavi pred vas, otvore vam se sva čula i jednostavno ne možete da odolite.

U različitim delovima sveta, senviči imaju drugačiji naziv: ‘grinder’, ‘sub’, ‘hoagie’ and ‘wedge’.

Što se vrsta sendviča tiče, situacija je i tu šarena, u zavisnosti od vrste hleba i načina pripreme:

Hladni listovi hleba: Sendvič

Zagrejani listovi hleba: Tost

Panirana lepinja: Burger

Ćabata: Panini

Dug hleb: Baget

 

U Delicent bistrou volimo da eksperimentišemo sastojcima, a prepoznatljivi smo i autentični po poreklu namirnica koje dolaze direktno od eminentnih srpskih farmera. Naša prednost je u tome što u kuhinji imamo Sabinu i Džonija, zbog kojih na sendviče dolaze hedonisti iz celog grada.

Dođite i vi, da zajedno slavimo Dan sendviča!

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00