Najomiljenije svetsko jelo izmislio je jedan lord dok se kartao!

Najomiljenije svetsko jelo izmislio je jedan lord dok se kartao!

U Americi pojedu 300 miliona komada dnevno, ali uprokos toj kolosalnoj statistici, ovo jelo nije oduvek bilo omiljeno u SAD, niti potiče odande, što nam je svima prva pomisao. Sendvič ima dugu istoriju i nekada je smatran simbolom kolonijalne prošlosti koju je većina patriotskih Amerikanaca želela da zaboravi. Ali, nije nam tema ta istorija. Sendvič kakav danas znamo, stvoren je i popularizovan u Engleskoj 1762. godine.

Priča kaže, a većina istoričara hrane potvrđuje, da je četvrti grof od Sendviča Džon Montegju imao značajan problem sa kockanjem, zbog čega je sate provodio za kartaškim stolovima. Jedne noći, tokom posebno duge partije, lord Sendvič zamolio je kuvara da mu donese nešto da prezalogaji, da ne mora da napusti poziciju za stolom. Brzo se pred njim našao poslužavnik sa dve kriške hleba i komadom mesa između. Lord je toliko uživao u svom mesu i hlebu da ga je neprestano jeo, a visoko londonsko društvo vrlo brzo je usvojilo taj trend. Dve kriške hleba sa mesom i nadevom dobile su naziv po lordu – sendvič.

Naravno, Džon Montagju, tačnije, njegov bezimeni kuvar, teško da je prva osoba koja je pomislila da postavi nadev između kriški hleba. Ustvari, tačno se zna odakle kuvaru ideja za ovu kreaciju: lord je često putovao u inostranstvo, posebno na Mediteran gde su jeli turski i grčki pladanj meze. Začini, sirevi i meso bili su u „sendviču“ između i na slojevima hleba. Pretpostavlja se da je Montagju inspiraciju uzeo sa jednog od tih stolova.

Još zanimljivije je da je lord ostao upamćen po jelu, iako se zna da je pod njegovim pokroviteljstvom Džejms Kuk oplovio mnoga mora i okeane, a kada je otkrio Havaje, nazvao ih je Ostrvo Sendviča, po svom dobročinitelju.

Sa Havaja selimo se u Knićaninovu 3, gde za stolom Delicent bistroa možete pojesti božanstvene primerke omiljenog lordovog jela.

 

Mi smo neskromno ubeđeni da smo ovim kombinacijama pobedili lorda Sendviča u svim partijama!

Autor bloga: Zorana Šokorac

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00