Vegetarijanska ishrana jeste zdrava za naš organizam, ali samo onda kada se sprovodi kako treba

Vegetarijanska ishrana jeste zdrava za naš organizam, ali samo onda kada se sprovodi kako treba

Šta sve podrazumeva vegetarijanska ishrana i po čemu se razlikuje od veganske? Na šta treba da obratimo pažnju kada se odlučujemo za takav pristup, koliko je popularan među mladima, i koje benefite će zbog toga osetiti naš organizam? Nutricionistkinje Tamara Jerinić i Jelena Krpić iz nutricionističkog studija Nutribalance podelile su priču i savete o ovom načinu ishrane.

  • Kada kažemo vegetarijanska ishrana na koje namirnice se to najpre odnosi?

Kada kažemo vegetarijanska ishrana to se pre svega odnosi na namirnice biljnog porekla u koje spadaju žitarice, povrće i voće. Međutim, sam način ishrane ima određene varijacije pa tako postoji, lakto vegetarijanska ishrana koja podrazumeva i konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda, zatim ovo-vegetarijanska ishrana koja uključuje jaja; kombinacija navedenih ishrana lakto-ovo podrazumeva upotrebu i mlečnih proivoda i jaja, dakle, osobe koje se hrane na neke od ovih načina konzumiraju produkte životinja u svojoj ishrani ali ne i samu životinju. Takođe, postoje i osobe koje sebe nazivaju poluvegetarijancima jer im se većinski ishrana bazira na hrani biljnog porekla, ali povremeno pojedu belo meso ili ribu.

Vegani se hrane isključivo namirnicama biljnog porekla, ne koriste u svojoj ishrani niti životinje, niti životinjske produkte, pa čak ni med.

  • Da li je vegetarijanska ishrana zdrava za naš organizam i zbog čega?

Vegetarijanska ishrana jeste zdrava za naš organizam, ali samo onda kada se sprovodi kako treba, kada se telu pružaju svi potrebni makro i mikronutrijenti. Ako ishrana nije kao takva izbalansirana i raznovrsna, već se svodi na upotrebu vegetarijanske ili veganske brze hrane, testa, slatkiša, onda može imati veću štetu nego korist. Ako je ishrana potpuno uređena onda apsolutno ima brojne benefite na organizam, bolje je varenje i manja je predispozicija za karcinome gastrointestinalnog trakta zbog većeg unosa dijetnih vlakana, povoljan je uticaj i na lipidni status krvi (nivo holesterola), održavanje normalnog krvnog pritiska, smanjenje predispozicije nastanka dijabetesa tipa 2, sve to spada u benifite ovakvog načina ishrane. Takođe lepši izgled kože, više energije i bolji osećaj su pozitivne promene koje se dogadjaju kada se neko hrani na ovaj način. Ali moramo napomenuti i to da ne znači da osobe koje se tako ne hrane ne mogu postići da budu zdrave. Samo je važno u svemu imati pravu meru i pronaći balans.

  • Na šta treba da obratimo pažnju kada se odlučujemo za ovaj tip ishrane?

Kao što smo već napomenule, moraju se unosti svi makronutrijenti u dovoljnoj količini (misli se na ugljene hidrate, proteine i masti) i mikronutrijenti (vitamin i minerali), ishrana treba da je raznovrsna. Kako je teže usvojiti proteine, gvožđe, omega 3 masne kiseline na ovakvom načinu ishrane preporučljivo je da ishrana bude planska, dobro organizovana i da se osoba posavetuje sa svojim nutricionistom ako nije dovoljno upućena kako bi svom organizmu obezbedila sve što mu je neophodno i kako bi bila bezbrižna i zdrava.

  • Da li vaše iskustvo pokazuje porast interesovanja mladih za vegetarijansku ishranu?

U poslednje vreme da, sve češće imamo priliku da radimo sa ljudima koji žele da isprobaju ovakav način ishrane.

  • Zbog čega mislite da je tako?

Postoje različiti razlozi. Kod nekih osoba su samo etičke prirode, postoje oni koji se odlučuju za ovakav način ishrane zbog zdravstvenih problema, dok pojedini ljudi kreću na ovakav režim iz radoznalosti, a neki pak zato što je to trend.

  • Koje su vaše preporuke za ljude koji žele da se hrane vegetarijanski?

Naše prvo pitanje je uvek „Zbog čega ste se odlučili za ovakav način ishrane?“, zatim koliko su informisani i upućeni o takvom načinu ishrane  i onda shodno tome imamo pristup. Bilo kako bilo i šta god da je razlog takve odluke, cilj je da im objasnimo da je ovo način ishrane koji mora biti lepo izbalansiran da bi se pokazali njegovi benefiti, a još značajnije je da osoba bude zaista u skladu sa svojom odlukom, da to zaista želi i mentalno i da sluša svoj organizam da njemu to prija i da ne ostavlja nikakve posledice ili stres po njega. Svako je individua za sebe i svakome se vegetarijanski način ishrane kao i bilo koji drugi može potpuno prilagoditi na osnovu zdravstvenog stanja, potreba, načina života i cilja koji želi da postigne.

 

Delicent vam predlaže 

 

Delicent je naš način da olakšamo i poboljšamo život svima koji žele da se hrane zdravo i budu sigurni u kvalitet namirnica koje unose u organizam. Na prirodan način uzgajani proizvodi su savršen izbor za sve one koji žele da brinu o svom zdravlju kreirajući samo kvalitetne obroke. Neke od namirnica koje možete iskoristiti u veganskoj ili vegetarijanskoj vrsti ishrane su:

  • Sušeni paradajz koji je idealan dodatak najrazličitijim pastama i sendvičima 
  • Za one koji su odabrali lakto vegetarijansku ishranu tu su Srećna koza sirevi specifični po dodacima kao što su borovnica, sremuš, tartufi koji će uneti raznovrsnost i začiniti vaše svakodnevne obroke 
  • Sokovi obogaćeni korisnim materijama bez dodate vode, osim one iz samog voća savršeno su osveženje – predlažemo sok od cvekle i jabuke ili sok od paradajza
  • Najlepši začin za salatu je maslinovo ulje proizvedeno na Kritu, a ukoliko volite sveže projice ili tortilje pravi izbor je domaće projino brašno.

 

Autor bloga: Lana Nikolić

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00