Lila liker, lila Ramonda i lila haljinica: proleće na Dorćolu

Lila liker, lila Ramonda i lila haljinica: proleće na Dorćolu

Jedva smo ga čekali i evo ga. Proleće. Najlepši miris i boju, proleće ima na Dorćolu. To je zato što je Dorćol obojen prošlošću, avlijama iz kojih se čuje smeh komšija i vijori se veš koji miriše na vikend, kočoperi se fasadama koje sunce farba u senke i oživljava jednu od najlepših ulica: Knićaninovu. (fun fact: “Savetnik i polkovnik Knjaževstva Srbije, Gospodin kavaljer Stefan Petrovic Knićanin, pred sam početak boja seda na konja, zapali čibuk i odjaše lagano tamo gde je najpogibaonije mesto”. Rođen u Kniću, po kojem je i dobio nadimak, titulu vojvode zaslužio je borbama za Srbiju u vreme knjaza Miloša).

Baš po vojvodi Knićaninu, dobila je ime ulica u koju rado dolaze da se okrepe i odmore od buke i nervoze Dorćolci, ali i usputni gosti, strani, domaći…

I baš se ovih dana proleće razbaškarilo po Knićaninovoj kaldrmi, čekajući da miris lipe. I baš tu, u bašti našeg malog bistroa, povela se priča o pesmi koja ima čast da nas predstavlja na Evroviziji ove godine. Lila ramonda. Sasvim u skladu sa hrabrošću, izdržljivošću i integritetom vojvode Knićanina, a svejedno nežna, radosna, ljupka kao sve dorćolske gospođe i gospođice koje u našu baštu dođu da podele ljubav, tračeve, osmehe sa prijateljima i ljudima koje vole.

Natalijina ramonda je na spisku retkih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena vrsta, kao prirodna retkost. Lila je boje, botaničari kažu da je preživela ledeno doba, a sada putuje u Malme, da pokaže svoju raskoš i lepotu. 

U njenu čast, stočići u našoj bašti okićeni su ljubičastim cvetovima uz koje se predivno slaže još jedna retka vrsta koja izaziva čistu radost, a to je liker od lavande, poznat kao Viola verde. Njegova lila boja, dinamičan i skladan ukus lavande i vanile, otkriva čarobnu ravnotežu suptilne snage i cvetne slasti. Provokativan, topao miris, zajedno sa nežnim ukusom, pružaju potpuno novo iskustvo, čineći da se osećate kao da ste, na primer, u Provansi. Naš liker od lavande nastao je kroz lokalno inspirisanu, ali globalno jedinstvenu recepturu, koristeći lavandu uzgojenu u Srbiji.

Ovaj dorćolski gospodin liker jedva čeka da mu dođete u goste, a da bi gušt bio potpun, odajte počast ovim predivnim jedinstvenim biljkama nekim lila odevnim izborom. Haljinica, pantalone, majica, narukvica….Šta god vas čini raspoloženima da raširite osmeh i dođete na naše čuveno petkaranje u Delicentu jer kod nas ljubav nije samo u svakom zalogaju, već i u svakom nesvakidašnjem ukusu koji ostavlja dah proleća, najlepšeg godišnjeg doba na Dorćolu.Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00