Kako da svakom domaćinu napravite najbolji poklon paket za slavu

Kako da svakom domaćinu napravite najbolji poklon paket za slavu

Slavljenje slave i običaji

Slava je jedan od najstarijih običaja u Srbiji, kada se okupljaju najbliži članovi porodice. Smatra se da je običaj poštovanja nekog zaštitnika bio prisutan još u davna vremena verovanja u mnogo bogova. Pojavom Hrišćanstva mesto čuvara porodice preuzeli su svetitelji, pa tako danas mnoge porodice slave jednu ili dve slave godišnje kada im odaju čast.

Postoji mnogo običaja koji obeležavaju slavu koji se razlikuju u zavisnosti od dela zemlje, ali gotovo svi imaju nekoliko elemenata. Slava je praznik za celu porodicu koji se dočekuje veselo i svečano, pa se zato kuća nekoliko dana ranije uređuje i čisti, priprema se hrana, a ponekad je običaj da ukućani kupe nešto novo od odeće kako bi u tome dočekali slavu.

Za slavljenje slave najvažniji tradicionalni elementi su slavski kolač, slavsko žito, crno vino i slavska sveća. 

Slavljenje slave u vreme korona virusa

Slava je za mnoge porodice veoma važan i svečan dan u godini kada se susreću sa dragim ljudima i uživaju u razgovorima, šalama ali i dobroj hrani i pažljivo pripremljenim jelima. Međutim, pandemija korona virusa ove godine je promenila način na koji obeležavamo slavu, pa ovoga puta nećemo moći da posećujemo jedni druge kako bismo smanjili rizik od širenja virusa. Zato je važno da na neke drugačije, kreativne ali i ukusne načine pokažemo ljubav i podršku.

Slavski paketi za ljude koje volite

Ipak, postoji lep način da dragim ljudima prenesemo koliko ih volimo i da mislimo na njih i kada ne možemo da budemo zajedno, a to su slavski paketi koje možete da sami kreirate od Delicent proizvoda i pošaljete ih najdražima, a njima možete obogatiti i sopstvenu slavsku trpezu.

Kako da napravite najbolji paket za slavsku trpezu?

Predlažemo vam nekoliko zdravih proizvoda, pravljenih po tradicionalnim receptima od domaćih sastojaka, a pripremaju ih vredne ruke domaćina širom Srbije. Bogatstvo ukusa čini najbolji paket za slavski svečani ručak ili večeru kojim možete obradovati članove svoje porodice ili prijatelje. 

Carbenet Sauvignon Aglaja

Vino Carbenet Sauvignon Aglaja proizvodi vinarija “Vimmid” iz Negotina, tamnocrvene je boje, dok mirisom podseća na kupinu. U hrastovim burićima provodi 12 meseci što čini da ima mek ukus uz blage voćne note. Ovo vino je zrelo i u isto vreme sveže, što je karakteristika Negotinskog kraja gde je i nastalo, pa će bez sumnje savršeno upotpuniti obeležavanje slave.

Ekstra džem od maline

Ekstra džem od maline napravljen je od celih plodova, bez konzervansa, sredstava za želiranje, pektina, veštačkih boja i aroma, tako da u svakoj tegli ima čitavih 100g maline. 

Leskovački ajvar

Leskovački ajvar je savršen dodatak slavskom predjelu ali i glavnom jelu. Posebnim ga čini to što se paprika od koje se priprema ne melje nego cepka. Svaki komad paprike je paživljo odabran, i pripremljen sa puno pažnje i ljubavi, pa ukus još više podseća na omiljeni bakin ajvar.

Sušeni paradajz u ulju

Idealan dodatak slavskim jelima i salatama je i sušeni paradajz u ulju, domaći i prirodan proizvod koji ne sadrži dodane šećere ni kozervanse. Začinjen je bosiljkom, origanom i sušenim belim lukom u prahu, a sadrži i devičansko maslinovo ulje, kao i hladno ceđeno maslinovo ulje.

Bagremov med

Bagremov med je zdrav i sladak dodatak slavskim kolačima, a njegova korisna dejstva poznata su od davnina. Bogat je sastojcima kao što su mineralne i aromatične materiјe, aminokiseline, vitamini, organske kiseline što podiže imunitet čitavog organizma. 

Propolis

Propolis se koristi preko 2000 godina, kao prirodan odgovor na infekcije bakterijama i virusima, a takođe i dezinfikuje, pa je u obliku kapi ili spreja odličan dodatak slavskom paketu u vremenu kada bi trebalo da našem imunitetu poklonimo dodatnu pažnju. 

Sirevi neobičnih ukusa

Sirevi su posebno važan dodatak slavskoj trpezi posebno kada su napravljeni od 100%  kozjeg mleka i imaju neobične ukuse poput kozjeg sira sa borovnicom, tartufima, ili sremušem koji nastaju na maloj farmi u Bantu.

 

Ovo su naši predlozi, a u Delicent shop-u možete i sami osmisliti i poručiti slavski paket za sebe ili vaše najmilije.

 

Autor bloga: Lana Nikolić

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00