Med kao poslastica i kao prirodni lek kroz istoriju

Med kao poslastica i kao prirodni lek kroz istoriju

Med porodice Jović u svom savršenom ukusu krije zdrave sastojke korisne za ceo organizam, a o njegovom kvalitetu govore priznanja –  10 pehara i 170 medalja, a ovog septembra nagrađeni su Velikim šampionskim peharom Novosadskog sajma i zvanjem apsolutnog šampiona. 

Med ima posebno mesto u istoriji čoveka i kao poslastica i kao lek. Razni narodi koristili su ga za pravljenje slatkiša, tokom religijskih ceremonija, ali i u medicini.

Od Egipta do danas

Poznato je da su med koristili i egipćani u religijskim obredima, procesu balsamovanja ali i kao zaslađivač. Ostaci prvih košnica pronađeni su blizu Kaira, dok su prvi put umetnički prikazane na pećinskim crtežima iz Španije, 7.000 godina pre nove ere. Često se verovalo da pčele imaju specijalne moći pa su se nalazile na grbovima vladara. Povezivane su i sa bogovima, zato je simbol grčke boginje Artemide bila upravo pčela. 

U Grčkoj su od meda pravljeni kolači kao ponude za bogove, mogu se pronaći i recepti za slatkiše od meda, ali i preporuke za korišćenje u medicini. Rimljani su med koristili u kuvanju, a pčelarstvo je cvetalo širom Rimskog carstva. Tokom srednjeg veka med se najviše proizvodio u manastirima, a u 18. veku razvijeni su novi pristupi sakupljanju meda tako da pčele u košnici ne budu ugrožene. Vek kasnije pojavile su se stručne knjige na tu temu, a novi pristupi pčelarstvu i očuvanju kvalitetnog meda razvijaju se do danas.

Vrste meda

Postoji mnogo vrsta meda koje se razlikuju po boji i teksturi, ali i ukusu, poput planinskog, livadskog ili šumskog. Jednim od najzdravijih smatra se bagremov med čiji je ukus i miris blag, i posebno je dobar u podsticanju apetita, pomaže kod nesanice i ojačava imunitet. 

Med i zdravlje – kako med može da pomogne našem organizmu?

Zbog svojih izuzetnih sastojaka kao što su mineralne i aromatične materiјe, aminokiseline, vitamini, organske kiseline med je izuzetno koristan za zdravlje čitavog tela. Lako ga je uvrstiti u ishranu jer se može konzumirati u različitim oblicima, poput zaslađivanja čaja ili nekog drugog napitka.

Med je dragocena namirnica koja sadrži sve sastojke potrebne čoveku da bi organizam pravilno funkcionisao. Sve te korisne supstance mogu da obogate naše zdravlje zahvaljujući pčelama, koje, da bi napravile jedan kilogram meda, moraju da posete oko 10 miliona cvetova uz 120 hiljada letova. Med ima mnoga blagotvorna dejstva:

  • Sa medom brže zarastaju rane i opekotine – zbog antibakterijskih i antizapaljenskih sredstava koje ima
  • Pomaže kod kašlja posebno dečjeg – neke studije su pokazale da med može da deluje bolje nego neki lekovi (tada je posebno zdravo koristiti med i limun, posebno bronhi med)
  • Zdraviji je od industrijskog šećera – kada jedemo šećer on se pretvara u masti, a ako odaberemo med akumuliraćemo manje kalorija. 
  • Stimuliše srce i može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska 
  • Dobar je protivotrov, posebno u kombinaciji sa mlekom

Odrasli dnevno mogu da uzimaju 60 do 100g meda, a deca 30 do 50 grama, tri do četiri puta tokom dana. Med i preparate sa medom bi trebalo konzumirati tako što se drže u ustima dok se ne rastope, ili se mogu popiti razmućeni u mlakoj vodi. 

Kada deci smete davati med?

Važno je da znate da med ne treba davati deci koja su mlađa od godinu dana, a preparate od meda ne bi smela da uzimaju deca mlađa od 3 godine zbog potencijalnih alergijskih reakcija. 

 

Priča o porodici Jović

Nije svaki med podjednako kvalitetan zato je važno da poverenje poklonite samo najboljima čiji su proizvodi ne samo ukusni već i sertifikovani, tako da ih možete bezbrižno konzumirati. 

Iza meda koji proizvodi ova porodica stoji 170 godina tradicije, koja započinje od potpukovnika sa solunskog fronta Dragoja Jovića, čija četa je izbegla gubitke zahvaljujući vosku, preko Cmiljka Jovića, do Tomislava i Milene Jović, koji danas imaju svoju pčelarsku farmu. 

Prvi u Srbiji su još 2004. godine, napravili kristalisani suncokretov med, a iz 370 košnica stigne od 5 do 14 tona meda u zavisnosti od godine. Sada u ponudi imaju preko 10 vrsta proizvoda od meda koji su 100% prirodni. 

Najbolji med – nagrade i priznanja

Med “Jović” nije samo najukusniji nego i višestruko nagrađivan, o čemu svedoče brojni pehari i medalje poput 10 pehara i 170 medalja sa Novosadskog sajma. Pored toga, porodica Jović je ovog septembra nagrađena Velikim šampionskim peharom Novosadskog sajma i zvanjem apsolutnog šampiona

Sve njihove proizvode analiziraju CIN (Centar za ispitivanje namirnica) Beograd, „Jugoinspekt“ Beograd, i „Veterinarski institut“ Kraljevo.

 

Kako prepoznati pravi med?

Med poput bagremovog koji je vrhunskog kvaliteta se izdvaja ukusom i teksturom, ali nije uvek lako prepoznati “lažni med” koji se najčešće pravi od kukuruznog skroba, a izgleda slično kao pravi jer mu se dodaju boje i arome. Evo nekoliko saveta kako da zaključite da li je med pravi ili ne:

Birajte prema proizvođaču – ukoliko im je proizvodnja meda primarni posao kome posvećuju mnogo pažnje, usavršavaju se i redovno posećuju pčelarske sajmove, a posebno ako su registrovani proizvođači meda poput porodice Jović, možete biti sigurni da je med pravi.

Verujte svom čulu ukusa – kada probate med trebalo bi da osetite aromatične note kakvih nema ni u jednoj drugoj hrani. 

Izbegavajte med u supermarketima – jer trgovinskim lancima proizvodnja meda nije primarna, i mešaju med od raznih proizvođača, a zatim mu dodaju arome i boju kako bi ujednačeno izgledao. 

Obratite pažnju šta piše na etiketi – ukoliko primetite reč “pekarski” budite oprezni jer je kvalitet takvog meda upitan. 

Oprezno sa “receptima” za proveravanje kvaliteta meda – neki od njih kažu da je potrebno teglu meda okrenuti naopako, da med mora biti ujednačene boje, ne sme biti tečan i slično. Nijedna od ovih metoda ne može vam garantovati kvalitet meda jer se ovaj proizvod često može biti različitog izgleda i teksture u odnosu na tip kom pripada.

Imajte na umu da je uvek najsigurnije kupiti med kod proverenog proizvođača koji je registrovan proizvođač meda, zato je naša preporuka bagremov med porodice Jović.

 

Autor bloga: Lana Nikolić

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00