Vino i sir – koja je najbolja kombinacija?

Vino i sir – koja je najbolja kombinacija?

Klasična kombinacija vina i sira poslastica je u kojoj mnogi uživaju. Ali, ukoliko želite da uživate  u najboljem mogućem ukusu, spoj mora biti pravilan. Iako ovo nije neka nauka, delimo sa vama par korisnih saveta koje treba imati u vidu kako bi ovo uparivanje bilo izvrsno!

  •  Ukoliko ste neodlučni, izaberite belo vino

Ako ste još uvek totalni laik u kombinovanju različitih vrsta sireva sa vinom, predlažemo da ovo uzbudljivo isprobavanje počnete sa belim vinom. Belo vino se odlično uklapa sa većinom sireva, jer uglavnom ima arome ananasa, jabuka, grožđa i krušaka. Sve ovo voće ima prijatan ukus ako se jede sa sirom, zato kada uživate u kremastim sirevima, otvorite flašu belog vina zbog njegovog oštrog i svežeg finiša.

  • Kombinujte i drugu hranu za neutralisanje prejakog ukusa sira i vina

U nekim slučajevima pronalazak savršenog vina i sira može biti izazov. Ukoliko uz njih uključite i druge namirnice lakše ćete postići savršenu ravnotežu između ukusa vina i ukusa sira. Preporučujemo suvo voće, džem, krekere ili jabuke. Eksperimentišite s ukusima i vremenom ćete pronaći kombinaciju koja vam savršeno odgovara!

  • Ravnoteža ukusa

Balans postignut spajanjem vina i sira najvažniji je faktor koji morate uzeti u obzir prilikom njihovog kombinovanja. To znači da pre nego što odaberete vrstu vina i sira, morate da procenite vinske kiseline ili tanine, kao i kremastost sira. Ovo je presudno kako biste bili sigurni da je spoj koji ste odabrali kompatibilan.Tanini ili kiseline u vinu reaguju sa masnoćom sira, što poboljšava arome i čisti nepce. Neki od harmoničnih parova vina i sira koje biste trebali uzeti u obzir su:

Još jedna važna stvar koju morate imati na umu kada spajate vina sa sirom je da uvek treba težiti umerenoj kiselosti. Većina crnih vina poput Pinot Noir-a ili Chardonnay-a, na primer, imaju vrlo visok nivo kiselosti. To znači da će se obično dobro slagati sa jelima od mesa i sira sa puno maslaca i masne pavlake ili sosa.

  • Uparite vino i sir u kojima i inače uživate

Iako je dobro dobiti uvid u to koji ukusi se uklapaju međusobno, trebalo bi da odaberete samo one za koje znate da u njima zaista možete uživati. Ovo je najbolja strategija ukoliko oklevate, pokušavajući da odlučite da li su drugi parovi bolji izbor, prema preporuci drugih. Dakle, dobro znajte svoje preferencije i uživajte u onome što zaista volite!

  •  Postarajte se da su sir i vino na odgovarajućoj temperaturi

Da biste najbolje osetili ukus sira i vina, morate biti sigurni da je njihova temperatura idealna. Ako ne, nećete izvući maksimum iz ukusa koji je proizvođač nameravao. Sobna temperatura posebno je važna kada govorimo o siru, jer on tada postaje mekan. Kad stoji na nižoj temperaturi, sir postaje tvrđi, što ga sprečava da otpusti sve svoje arome i mirise. Isto je i sa vinom, tako da pazite da ih ne čuvate u izuzetno hladnom ili previše toplom okruženju.

  • Birajte vino i sir iz iste regije

Pokušajte da poslužite sir i vino koji dolaze iz sličnog područja, jer međusobno imaju prirodnu harmoniju.

 

Odaberite svoju omiljenu kombinaciju i uživajte u čarobnim ukusima!

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00