Tartufi, crni biseri i afrodizijak

Tartufi, crni biseri i afrodizijak

“U određenim prilikama, mogu ženu učiniti nežnijom, a muškarca dopadljivijim”, rekao je Aleksandar Dima, jedan od najčitanijih francuskih autora, pozivajući se na tartufe.

Poštovani su kao „kulinarski dijamant”, “crni biseri“, čak i „svetinja nad svetinjama za gurmane“ i ljudi ne pitaju koliko košta uživanje u ovoj deliciji.

Mi imamo pet zabavnih činjenica koje će vas navesti da ih odmah poželite.

#1 Poznato je da su tartufi afrodizijak

Od davnina, tartufi su se smatrali afrodizijakom. Nije usaglašeno mišljenje da li je zboga arome ili zbog retkosti, ali poznato je da tartufi privlače gladne životinje kako bi pomogli u širenju njihovih spora, a miris tartufa sličan je muškom feromonu. Eto jednog letnjeg razloga da priuštite sebi delikates sa tartufima i proverite ovu teoriju.

#2 Tartufi su mirisne gljive koje rastu pod zemljom

Harmonično rastu u korenima hrastova i teško ih je naći. Obučeni psi, svinje i koze koriste se za lov na tartufe, a najcenjeniji su “crn dijamant” iz Francuske, evropski beli tartuf i italijanski crni tartuf.

#3 Čovečanstvo uživa u tartufima skoro 4000 godina

Stari Grci su verovali da su tartufi nastali kada je grom pogodio zemlju, a Egipćani su ih jeli premazane guščjom mašću. Rimljani su verovali u njihova terapeutska svojstva. Tartufi su misteriozno nestali tokom srednjeg veka i vratili se tokom renesanse za vreme Luja XIV. Čak i sada, tartufi uglavnom rastu u divljini, ali nekoliko sorti gaji se u Francuskoj.

#4 Tartufi su najskuplja prirodna hrana

Smatra se da je beli tartuf po ukusu superiorniji od crnog. Cena tartufa varira i veoma je visoka, a na aukcijama se kreću čak i do četiri miliona dolara.

#5 Tartufi su predstavljeni u stripovima

Tartufa je mala slatkica iz stripa “Kikiriki”. Takva je popularnost ovog gastronomskog dragulja.

 

Delicent, koji hrani ljubav u svakom zalogaju, na policama čuva božanstven kozji sir od crnog tartufa, hedonistički izazov za ljubitelje vrhunskog ukusa, i carski sir sa tartufima koji će ovog leta pružiti najlepši užitak pod nepcima vama i onima koje volite.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00