Slavimo proleće

Slavimo proleće

Jedva smo čekali proleće da subotom odemo na pijacu, kupimo žute narcise, zeleniš koji se tek izmigoljio iz zimskog sna. I baš u rano proleće, dok se još smenjuju kiša, oblaci, sunce i zakasneli sneg, prva na pijacama je zelena biljčica malo poznata po nazivu “medveđi luk”, a češće kao sremuš.

 

Ime je dobio baš zbog toga jer je u rano proleće najdraži izbor hrane medvedima koji se bude iz zimskog sna i sremušom vraćaju izgubljenu energiju. Isto tako deluje i na ljude koji su tromi posle zime, što su i stari narodi dobro znali: Rimljani su sremušu davali prednost u odnosu na beli luk jer je jedan od najboljih čistača organizma. Travari će vam reći da je sremuš na vrhu liste biljaka najdelotvornijih za čišćenje želuca, creva i krvi (na Delicent policama čuvamo za vas Propolis kapi sa sremušem, pravu infuziju zdravlja i detoksa). Zanimljivo je i da je sremuš, zbog mnogobrojnih lekovitih svojstva, 1992. godine proglašen biljkom godine u Evropi. I još je zanimljivo da znate da sremuš pripada porodici – ljiljana!

Sremuš treba da shvatite ozbiljno ne samo jer čuda čini za prolećni detoks organizma, već i zato što je preukusan u raznim delicijama koje vam predlažemo za prolećnu trpezu.  Predlog našeg Nikole iz Delicent bistroa za prolećni zdrav hedonizam, jesu kanapei koje čine domaći kozji sir sa sremušem, humus i krastavac naređani na domaći beskvasni hleb.

Ili, recimo, sendvič sa pečenicom sačinjen od leskovačkog ajvara, suve pečenice (ili pršute, recimo), kozjeg sira sa sremušem, rukolom i sve to u rustik lepinji neodoljiv je deo prolećnog menija u Delicent bistrou! Ovi kanapei i sendviči mogu biti božanstven doručak, užina, ručak, večera ili meze. A možete se i sami igrati i kombinovati sastojke i ukuse. 

 

U tu svrhu predlažemo sremuš sos, ostvarenje dugogodišnje želje da srpski ajvar dobije dvojnika u zelenoj boji. Pripremljen bez termičke obrade i prerađen istog dana kada se i ubira, sremuš ostaje sačuvan u najboljem obliku, maksimalno zadržavajući lekovitost, što za posledicu ima nesmetanu konzumaciju najjačeg prirodnog antibiotika u izvornom obliku.

 

 

Uz narcise sa početka priče, sremuš će uneti dah proleća u vaš dom. Slavimo buđenje, ljubav, osmehe i sunce jer svaki zalogaj života je najdragocenije što imamo.

Srećno vam proleće!

Autor bloga: Zorana Šokorac

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00