Narcis i jagoda, ljubav i afrodizijak

Narcis i jagoda, ljubav i afrodizijak

Bila je duga, hladna zima sa obilnim receptima i kratkim danima, hladnim obrazima i vrućim čajevima. A sad je odjednom procvetalo proleće. Dan je odlučio da bude duži, sunce sjajnije, a na pijacu polako izlaze bake i sa prolećem iznose iz bašte obilje novog povrća, voća i cveća da kuća miriše na radost. 

Narcis je osvojio pijace, a prve jagode ih zagrlile bojom i slatkoćom. Ovo je njihova priča…

Narcis je lik iz grčke mitologije koji je bio toliko neverovatno zgodan da se zaljubio u sopstvenu sliku koja se ogleda u odsjaju vode. Čak ni ljupka nimfa Eho nije uspela da ga iskuša, tolika je bila njegova zaokupljenosti sobom.

Narcis je jedno od prvih prolećnih cveća i pokazatelj da je zima gotova. Postoji nekoliko različitih ideja o tome odakle dolazi naziv „narcis“. Jedna sugestija je da je izvedena od reči “daffodile”, što znači “ono što dolazi rano”. Cvetovi narcisa simbolišu kreativnost, inspiraciju, svest i unutrašnju refleksiju, praštanje i vitalnost. Ako poklonite buket narcisa voljenoj osobi, to znači da je “ona jedina” i smatra se da garantuju sreću. Rađaju se u beloj i žutoj boji. Često povezivano sa nevinošću, humanošću i poštovanjem, belo cveće simbolizuje jednostavnu lepotu. Žuta boja je simbol prijateljstva i simbolizuje nove početke i uživanje.

Crvena je boja energije, požude, snage i strastvene ljubavi. Simbolizuje lepotu, hrabrost i vrelinu i zbog toga je jagoda još kod satrih Rimljana imala status božanskog voća. Rimljani su znali da jagode imaju lekovita svojstva i koristili su ih za lečenje svega, od depresije preko nesvestice do groznice, kamena u bubregu, lošeg zadaha i upale grla. Ali, jagode imaju još jedno moćno dejstvo. Nestašni Franczi veruju da su afrodizijak i zato ih poslužuju mladencima na tradicionalnim svadbenim doručcima u obliku kremaste slatke supe. Veruje se da jagode pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i određenih karcinoma. Imaju malo kalorija i visok sadržaj vitamina C, B6, K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i aminokiselina.

 

I zato, proslavite proleće jednim mirisnim buketom narcisa i sočnim zalogajima jagode. Proleće znači rani izlazak sunca i više šanse da uživate u jutrima. Ustanite rano, skoknite kod nas na čuvenu Sabininu kafu, a veče zaokružite našim božanstvenim vinom Jagoda Botunjac, ukusom Francuske made in Serbia.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00