Kako je Kopola potrošio novac od Kuma

Kako je Kopola potrošio novac od Kuma

Hemingvej je inspiraciju nalazio u vinu, a osećanja u srcu. Pikaso je slikao plakat za čuvenu “Bitku na Neretvi” za 12 flaša vina. Zevs filmske umetnosti Frensis Ford Kopola uložio je novac od prva dva dela “Kuma” u vinograd u Napi… Sve od antike na ovamo, pisci, političari, generali, glumci, umetnici…u neraskidivoj su vezi sa vinom, ali ne sa čašom iz koje piju, već sa flašom na koju stavljaju svoj potpis.

 

“Zarađivao sam mnogo više novca od vina, nego što sam ikada zaradio od filmova.”

Frensis Ford Kopola

Reditelj Frensis Ford Kopola već evo skoro pola veka sa suprugom živi u Napi, kalifornijskom raju u kom proizvodi čuvena vina svih vrsta. Kao i svi Italo – Amerikanci, Kopola je odrastao uz vino na trpezi. „Moj deda i njegovi prijatelji kupovali su pola voza grožđa iz Kalifornije za proizvodnju vina“, kaže jedan od najboljih reditelja svih vremena. 

Prihod od svojih najuspešnijih filmova “Kum I i II”, Kopola sa suprugom Elenor ulaže u imanje Inglenook gde je planirao samo letnjikovac. I gde je ostao narednih 40 godina, proizvodeći neka od najboljih svetskih vina. “Bilo je godina kada sam zarađivao mnogo više novca od vina, nego što sam ikada zaradio od filmova”, izjavio je. 

Njegovo čuveno vino “Sofia” rođeno je iz proslave ljubavi, kao poklon oca ćerki. Penušavao jednako svetlo i šumeće kao i žena koja ga je inspirisala, vino “Sofia” odaje počast romantičnom, bujnom ženskom duhu.

 

 

“Piti vino za mene nije bio znak snobizma ili sofisticiranosti, niti kakvog kulta. Bilo je to nešto prirodno i neophodno, kao i jelo.”

Ernest Hemingvej

Nobelovac, avanturista, kontroverzni pisac koji je zadužio svetsku književnost božanstvenim romanima, imao je devet života kao mačka, kako su govorili njegovi savremenici. Preživeo je rane od udara granate, tri saobraćajne nesreće, trovanje antraksom, upalu pluća, šumski požar i dva pada aviona u roku od dva dana. Hemingvej je možda i najpoznatiji ljubitelj alkohola među piscima, a svoje fizičke i psihičke ožiljke pretočio je u slavna dela “Imati i nemati”, “Starac i more”, “Snegovi Kilimandžara”, “Za kim zvono zvoni”…Za njega, “vino je najcivilizovanija stvar na svetu.”

 

 

 

“Pijte šta god želite, sve dok se piće slaže sa bojom vaših noktiju.”

Viktorija Bekam

Dejvid Bekam je kao igrač “Real Madrida” boravio u Španiji i, sasvim prirodno, zaljubio se u tamošnja vina. A pošto je zaljubljen i u svoju ženu Viktoriju, sasvim prirodno je bilo i da joj za 34. rođendan kupi vinariju sa vinogradima u Oregonu. “Beckham Estate Vineyard” proizvodi desetak različitih vina i tradicionalno su sva prodata unapred.

 

 

“Volim sve slike. Uvek tragam za slikama, dobrim ili lošim, u berbernici, u prodavnici nameštaja, u provincijskim hotelima… Ja sam kao čovek kome je potrebno vino. Dok god je vino, nije važno koje je.”

Pablo Pikaso

Španski kubista je u svojoj karijeri uradio samo dva filmska plakata. Jedan za španski film “Andaluzijski pas” iz 1929. godine, a drugi za “Bitku na Neretvi”, najskuplji jugoslovenski film svih vremena, koji je režirao Veljko Bulajić. 

Bulajić je upoznao Pikasa u Monte Karlu 1964. godine na filmskom festivalu. Kada je film snimljen i započela njegova svetska distribucija (film je nominovan za Oskara u kategoriji Najbolji strani film i prikazan je u više od 80 zemalja), Veljko Bulajić je od Pikasovog agenta u Parizu naručio plakat za film koji će biti prikazan i na zapadnom tržištu, pre svega u Velikoj Britaniji.

 

Pikasu je bilo zanimljivo da dizajnira plakat za film koji dolazi iz Jugoslavije, pa je odlučio da prvo gleda film pre odluke. I odlučio je. Za plakat je iskoristio motive svoje čuvene slike „Sabinjanke“, a plakat obojio u crveno (simbolika antifašističke borbe za slobodu).

Pikaso je odbio naknadu za poster, ali je zauzvrat tražio 12 boca vina iz Jugoslavije. Savremenici se sećaju da je Veljko Bulajić, pravi ljubitelj vina, pripremio kolekciju od 12 boca vina iz Dalmacije, Srbije i Makedonije i predao je lično Pikasu.

Plakat za film “Bitka na Neretvi” je štampan u ograničenom tiražu i svaki primerak je potpisao Pikaso na poleđini. “Njujork tajms” je u nedeljnom broju, u 1.200.000 primeraka, objavio taj plakat.

Pre premijere filma razvila se rasprava o tome kome će pripasti. Bilo je ideja da bude u Saveznoj skupštini, u Izvršnom veću ili u Titovom kabinetu. Plakat je ipak zadržao Veljko Bulajić jer ga je i platio, piše Noizz.

 

 

 

Poznavaoci vina dobro znaju da su neka od najkvalitetnijih vina, koja pronalaze vlasnike i širom sveta, na adresi Knićaninova br. 3, na policama malog, ušuškanog bistroa Delicent. Flaše božanstvenih izdanja vinarija Jokić, Vimmid, Botunjac i Krstašica čuvaju Sveti gral, Pino Svetih ratnika, Rose Aglaja, Krstašicu Merlot

 

 

Ono što je Kum za filmsku umetnost, to su naša vina za vinsku umetnost – neprikosnoveni u žanru.

 

Autor bloga:  Zorana Šokorac

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00