Dan zaljubljenih: “Dark side” Svetog Valentina

Dan zaljubljenih: “Dark side” Svetog Valentina

14.  februar poznat je po slatkim stikerima koji izjavljuju ljubav i idejama za romantičnu večeru ali istorija Dana zaljubljenih ima i “mračnu stranu”. Poreklo Dana zaljubljenih ima duboke korene, a Sveti Valentin je bio povod još starim narodima za proslavu.

  • Prema portalu History, postoje najmanje dva muškarca po imenu Valentin koji su mogli da inspirišu praznik, uključujući jednog Valentina koji je bio sveštenik u Rimu u trećem veku p.n.e. Priča kaže da je taj Valentin prkosio zabrani braka koju je doneo car Klaudije II (mislio je da to ometa mlade vojnike) nezakonito venčavajući parove u duhu ljubavi sve dok nije uhvaćen i osuđen na smrt. Druga legenda sugeriše da je Valentin ubijen jer je pokušao da pomogne hrišćanima da pobegnu iz zatvora u Rimu i da je on zapravo poslao prvu poruku „Valentinovo“ dok je bio u zatvoru, napisavši pismo potpisano „Od vašeg Valentina“.

 

  • Iako ima istoričara koji veruju da Dan zaljubljenih obeležava 14. februar, datum smrti Svetog Valentina, drugi, kontroverzni tumači veruju da praznik zapravo vodi poreklo od paganskog festivala plodnosti pod nazivom „Luperkalija“, koji se slavio 15. februara u starom Rimu. Posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede i rimskim osnivačima Romulu i Remu, taj dan se slavio žrtvovanjem životinja i udaranjem žena životinjskim kožama, praksa za koju se verovalo da podstiče plodnost.

 

  • Kupidon ima korene u grčkoj mitologiji. Šarmantan heruvim koji se pojavljuje na čestitkama za Dan zaljubljenih, često je prikazan sa lukom i strelom. Ali, kako je Kupidon postao simbol Dana zaljubljenih? Prema Tajmu, poreklo se može pratiti sve do 700. godine pre nove ere, do grčkog boga ljubavi po imenu Eros, koji je zapravo bio zgodan, besmrtan čovek sa zastrašujućom moći da natera ljude da se zaljube. Tek u IV pre nove ere Rimljani su usvojili Erosa u ovom liku nazvavši ga Amor. Na prelazu iz 19. veka, Kupidon se povezao sa Danom zaljubljenih zbog svojih ljubavnih moći.

 

  • Skoro šest miliona parova veri se na Dan zaljubljenih. Iskreno, koji dan je adekvatniji za prosidbu, od dana koji je bukvalno posvećen ljubavi i romantici? Statistika kaže da se čak šest miliona parova veri 14. februara. Zanimljivo je da, prema jednoj anketi, 40% smatra Dan zaljubljenih idealnim za prosidnu.

 

  • Mnoge latinoameričke zemlje poznaju praznik kao El dia de los enamorados (Dan zaljubljenih) ili Dia del amor i la amistad (dan ljubavi i prijateljstva). Iako parovi ovog dana razmenjuju cveće i čokoladu, fokus praznika je takođe usmeren na iskazivanje zahvalnosti prijateljima. U Japanu je uobičajeno da samo žene poklanjaju poslastice voljenim muškarcima, a kvalitet čokolade ukazuje na njihova prava osećanja, Tačno mesec kasnije, 14. Marta muškarci uzvraćaju proslavom sve popularnijeg „Belog dana“.

 

Dan zaljubljenih u Srbiji “pada” kad i Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, a oba sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.

Delicent slavi ljubav sa vama i zato, svi zaljubljeni parovi koji 14. februara dođu na kafu kod nas, osim Sabininog predivnog crteža srca u kafi, dobijaju na poklon čašu punu našeg domaćeg soka od maline jer crveno je boja ljubavi 🙂

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00