Badnji dan i Badnje veče – vreme za porodicu na okupu

Badnji dan i Badnje veče – vreme za porodicu na okupu

Božićni praznici su idealno vreme da se cela porodica okupi i uživa u opuštenim zajedničkim trenucima koji se iščekuju cele godine. Tada imamo malo više vremena da se posvetimo jedni drugima, uživamo u omiljenim aktivnostima, ali i u ukusnoj hrani i prazničnoj atmosferi.

Badnjak

 

Ovo doba godine je prilika da se podsetimo nekih zanimljivosti koje se tiču Badnjeg dana i Božića, a za koje možda niste znali. Na primer, Badnji dan je naziv dobio po hrastovoj grani odnosno badnjaku koji se tog dana seče, unosi u kuću, a potom pali. Badnjak se na selima najčešće seče u zoru, a zatim do večeri drži prislonjen uz kuću, da bi se potom uneo i stavio kraj slavske ikone. Sečenje Badnjaka kao običaj vezuje se za vitlejemske pastire jer su upravo oni nasekli grane hrasta, prvog Badnjaka i poneli ga u pećinu kako bi ugrejali novorođenog Hrista.

 

Posni doručak na Badnji dan

 

Badnji dan je sreća za sve one članove porodice koji više vole slatki od slanog doručka. Pored okupljanja cele porodice, tu je i uživanje u ukusima džema koji je po tradicionalnom receptu pripremila baka. Za tu priliku idealni su organski džem od kajsije, maline ili drenjina, a ukoliko ste ipak ljubitelj meda bagremov, lipov ili livadski med. Dok uživaju u slatkim, a zdravim zalogajima, ukućani se sigurno prisećaju najdražih zajedničkih uspomena.

Običaji i hrana za Badnje veče 

 

Na Badnje veče običaj je da se u kuću unesu badnjak, slama i pečenica, a slama se posipa po čitavoj kući. Badnjak se polaže na ognjište, uz paljenje sveće, dok ukućani čestitaju praznik jedni drugima. Na ovaj dan bi se, prema verovanju, trebalo pomiriti sa svima sa kojima smo u sukobu, kako bi cela naredna godina protekla u miru i slozi.

Na Badnji dan i Badnje veče trpeza je ukrašena najrazličitijim namirnicama, kada se obično stavlja najlepši stolnjak i koristi escajg koji je posebno značajan za porodicu. Tada se jede samo posna hrana, najčešće riba, pasulj, salata poput zimnice, na primer ajvara, cvekle, krastavčića ili fileta pečene paprike, a tu je obavezna korpa sa voćem. Uz ručak se ponekad pije i crveno vino ili rakija od šljive za sreću, radost i zdravlje cele porodice. Takođe se, dok ukućani pale Badnjak pije i grejana rakija ili kuvano vino.

Badnje veče se provodi samo sa porodicom, u dobrom raspoloženju i miru, i tada se najčešće svi ukućani prisećaju najdražih zajedničkih trenutaka ili planiraju nove lepe stvari koje ih čekaju u budućnosti.

Božić – najveseliji praznik

 

Božić predstavlja najveseliji pravolsavni praznik jer označava rođenje Isusa Hrista. Običaj je da prva osoba koja uđe u kuću porodice, poznata kao položajnik, bude neko ko nam je drag, najčešće iz šire prodice, i veruje se da njegov dolazak donosi zdravlje, mir i blagostanje. U simboličkom smislu on predstavlja tri mudraca koji Hristu doneli darove. Božić karakteriše i česnica umešena od brašna, pogača u koju se ubacuje novčić, a ona se, kao i slavski kolač, okreće i preliva vinom.

Ovo je za svaku porodicu radostan događaj sa puno smeha i zabave, koji se okončava čestitanjem praznika i zagrljajima, a veruje se da će osobu u čijem se komadu česnice zatekne novčić sreća pratiti tokom cele godine. Takođe, čar ovog dana je što kroz kuću prođu rođaci, komšije, prijatelji i nikada nije prazna. Svi razmenjuju hranu i kolače koje su pripremili specijalno za tu priliku. Božić posebno obožavaju deca, jer je za taj dan Božić Bata pripremio najlepše poklone za njih.

 

 

Delicent vam želi srećne praznike i puno uživanja sa svojim najmilijima!

 

Autor bloga: Lana Nikolić

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00