Žute dunje i ostalo voće u domaćim pesmama

Žute dunje i ostalo voće u domaćim pesmama

Od sočnih i tužnih žutih dunja, do sočnih stihova, kultne domaće pesme i bendovi odabrali su voćkice za opis života, strasti i ljubavi, a vreme je baš taman da vidimo koje je to iće i piće postalo zvezda domaćih pesama.

Čuvena sevdalinka “Voljelo se dvoje mladih”, u narodu poznatija jednostavno kao “Žute dunje”, spada u najtužnije sevdalinke, a svi dobro znamo koliko sevdalinke paraju srce. Ako ima da neko ne zna radnju pesme: volelo se dvoje mladih, dušmani im zabranili ljubav, Fatma se razbolela pa tražila dunje carigradske, dragi otišao da ih donese i tri godine ni abera od njega. Kad se vratio, Fatma je bila mrtva. 

Dunja je od antičke Grčke simbol plodnosti, ljubavi, neprolaznosti i lepote, slavljena je u pesmama i mitologiji, čest je motiv na slikama, ali najviše je volimo zbog lekovitih svojstava i mirisa koji podseća na stare plakare u bakinoj kući. Dunja je bila neizostavan deo trpeze monarha i aristokratije u srednjem veku, a danas je ovo mirisno voće neizostavan deo srpskog mezetluka.

Jedna od najljubavnijih pesama u kojoj su glasove ukrstili čudesna Zana Nimani i Željko Bebek oličenje je romantike i erotike. Jednostavna, a pršti od emocije i strasti, pesma Jabuke i vino opisuje sve što želimo od noći sa voljenom osobom. Ona ga čeka bez pompe, jednostavnim tostom, jabukama i vinom, on joj promuklim glasom sipa zvezde sa neba na postelju.

Jabuka je, ni kriva ni dužna, postala simbol zabranjenog voća zbog Eve i Adama, ali u srpskoj tradiciji, jabuka igra važnu ulogu u raznim situacijama, od porodičnih obreda do romantičnih trenutaka.Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00