Zimnica – čarolija, ljubav i zdravlje u tegli

Zimnica – čarolija, ljubav i zdravlje u tegli

Ko pravi najlepšu zimnicu?

 

Sigurno se sećate da ste najlepšu zimnicu probali kada ste posećivali rođake na selu, gde je glavno umeće pripremanja pripadalo baki. Iz njenih ruku uvek su dolazile najukusnije teglice proizvoda pripremanih sa ljubavlju. Možda ste i zimske praznike provodili baš sa bakom, pa ste se u grad vraćali sa punim torbama uz rečenicu “hajde, uzmi još samo ovo, zdravo je!”.

 

Na šta nas zimnica podseća?

 

Zimnica u svakom od nas budi najlepša sećanja, jer je svaki proizvod koji smo probali nosio u sebi sate i sate pripremanja, trud, energiju i ljubav. Zbog toga ste, svaki put kada poželite, recimo, malo ajvara na svežem hlebu za užinu, mogli da se setite i bašte u kojoj paprika raste, i mirisa dok se ona kuva i postaje ajvar, a i trenutka kada pažljive ruke sve to sipaju u tegle. Tu su i kiseli krastavčići po koje ste se ponekad šunjali u špajz, kao i cvekla, koja vam se možda nije odmah dopala, ali je njen neobičan, pun ukus osvojio vaše srce tokom nekog od porodičnih obroka. 

Najlepšu zimnicu sigurno pravi baka, ali i mnogi drugi ljudi širom Srbije koji stare recepte nasleđivane kroz generacije žele da prenesu u izvornom ukusu, kako bismo u njima uživali i danas. U užurbanom načinu života uglavnom nemamo mnogo vremena za pripremu zimnice, zato je dobro da se podsetimo koliko se zapravo posla krije iza povrća pažljivo sačuvanog za zimske mesece.

Kako se pravi zimnica?

 

Zdravo pripremljena zimnica pravi se samo od najboljeg povrća koje na sebi nema nikakva oštećenja, ili se takvi delovi pažljivo odstranjuju. Da bi se sačuvala svežina, povrće se čisti i secka neposredno pred pripremanje. Posuđe u kome se zimnica priprema uvek je pažljivo odabrano i čisto, a koriste se i razni načini konzerviranja i hermetičkog zatvaranja koji se prenose kao saveti kroz generacije u porodici.

 

Zašto je zimnica zdrava za naš organizam?

 

Zimnica je najbolji način da u zimskom periodu godine unesete sve potrebne vitamine, minerale i vlakna koja će ojačati vaš imunitet u hladnijim danima, ali je izuzetno važno koje proizvode birate i gde ih kupujete, kako biste bili sigurni u kvalitet. Ako povrće nije dobro pripremljeno, predugo je kuvano ili ima mnogo dodatih konzervansa, gube se vitamnini ali i drugi hranljivi sastojci, a može doći i do alergijskih reakcija.

Najlepši ukusi zimnice

 

Za vas smo  izdvojili nekoliko predloga zdravih domaćih proizvoda koje su pripremale vredne ruke žena i muškaraca širom cele Srbije na tradicionalan način, sa puno znanja, pažnje, ljubavi i posvećenosti

 

  • Kiseli krastavci

Kiseli krastavci  pripremljeni su na tradicionalan način, i uzgajani u idealnim klimatskim uslovima Vojvodine. Sadrže puno vode i minerala, kao i vitamina, imaju antioksidantna svojstva i dobar su probiotik. Odličan su dodatak našem omiljenom ručku ali i užini poput sendviča.

 

  • Cvekla

Cvekla je veoma bogata kalcijumom, govžđem i vitaminom A, folnom kiselinom, a u manjim količinama sadrži i vitamine C i E. Ako jedemo cveklu naša krvna slika će biti bolja, kao i krvni pritisak, a imuni sistem će nam biti jači. Cveklu možemo da uvrstimu u našu ishranu kao salatu, ili kao smoothie u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima, a dobar izbor je i sok od cvekle

 

  • Ajvar i barena paprika

Ajvar nema mnogo kalorija, ali zato ima vitamin C, minerale, belančevine, gvožđe, kao i vlakna, ugljene hidrate i masti. Idealan je kao namaz, dodatak omiljenom sendviču ili kao salata uz ručak. Ukoliko ste ljubitelj paprike dobar izbor je i barena paprika

 

  • Ljute papričice

Mnogi ne mogu da zamisle hladnije doba godine bez ljutih papričica u čijem ukusu uživaju uz ručak. Zato vam preporučujemo prškane ljute papričice sa belim lukom kao savršen izbor za one koji vole da dodatno začine omiljeni obrok. 

 

  • Ljuti preliv od maline

Ukoliko volite neobične kombinacije ukusa, a posebno malnu sigurno čete uživati u ovom zdravom prelivu jer se sastoji od svežih plodova malina i ljute paprike, a nema dodate veštačke boje i konzervanse. Odlično se slaže sa biftekom ili grilovanim lososom kao i sa svežim sirevima.

 

Autor bloga: Lana Nikolić

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00