Zašto se na slavu nosi vino i da li je isto kao vino iz Biblije?

Zašto se na slavu nosi vino i da li je isto kao vino iz Biblije?

Sezona slava je pred nama i red je da na slavu idemo i da je slavimo kako nalažu red i običaji. Vreme jeste moderno, ali tradicija ima neke svoje zakonitosti koje se nisu menjale vekovima i ta tradicija nalaže da se u domu koji slavi slavu obavezno istaknu slavski kolač, sveća, žito i crno vino. I kad idete kao gost, domaćinu treba odneti flašu vina, a tu već može da se napravi i malo odstupanje od boje.

Slavski kolač na trpezi je obavezan jer simboliše telo Isusovo. Na sredinu kolača treba utisnuti slova ИС ХС, НИ КА, što na grčkom jeziku znači “Isus Hrist pobeđuje”, a pečat se može kupiti u crkvi, ako ga nema u porodičnom nasleđu.

Na dan slave, kolač se uz žito nosi u crkvu da ga sveštenik osvešta, preliva vodom i lomi. Lomljenje kolača je u obliku krsta jer predstavlja Hristovu žrtvu.

Slavsko žito simbolizuje večni život, smrt i vaskrsenje i preliva se crnim vinom. Slavsko vino je uvek crno, tu nema odstupanja jer predstavlja prolivenu Isusovu krv. I kad se gasi slavska sveća, gasi se crnim vinom tako što se kašičicom prelije preko voska i ostavi da ugasi sveću.

Nekada je slavsko vino bilo domaće, u stara vremena, a danas je izbor ogroman. Da li ste se nekad zapitali da li se današnje vino razlikuje, u stvari, po čemu se razlikuje od biblijskog, starog vina? 

Većina vina danas se proizvodi u velikim količinama i sadrži visok nivo alkohola, aditiva i šećer. Biblijsko vino proizvodilo se na prirodan način jer nije ni bilo mogućnosti da se dodaju sastojci kojih tada jednostavno nije ni bilo. 

Važno je da napomenemo da vino koje pominje Biblija nije vino u kom danas uživamo. Enolozi smatraju da se pojam “vino” u Bibliji čak ni ne odnosi na alkoholno piće već na jednostavan sok od grožđa ili vino koje ne prelazi sadržaj alkohola od oko 10%. 

Vreme može da promeni ili nam predstavi nove činjenice, ali tradicija i običaji ostaju isti. Zato vam predlažemo da ostanete verni tradiciji na svečan dan kakav je slava poslužite ili odnesite najbolje prirodno vino, ekskluzivno, koje će pokazati čast i domaćinu i gostima.

Naša vina predstavljaju vrhunski spoj ljubavi, ukusa, topline, nežnosti i prirode, spoj baš svega što predstavlja običaj slave. Uz vino, predlažemo vam da domaćinima ukažete čast i jednom lepom korpom poklona koji čuvaju tradiciju i nisu poklekli pred modernim “kerefekama”. Tegla domaćeg meda, naše čuveno slatko u teglici, flaša prirodnog, zdravog soka za najmlađe u porodici biće čaroban dodatak tradiciji u vidu vina. 

Vaš mali bistro iz Knićaninove br. 3 želi vam srećnu slavu. 

 

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00