Zašto se na Bogojavljenje pliva za Časni krst?

Zašto se na Bogojavljenje pliva za Časni krst?

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju Bogojavljenje, jedan od najuzvišenijih hrišćanskih praznika, svake godine 19. januara. Odmah nakon toga, 20. januara, praznuje se Sveti Jovan, slava duboko ukorenjena u srpskoj tradiciji. 

Bogojavljenje je prožeto duhovnom uzvišenošću koja nas vraća na obale reke Jordana, gde je Isus Hrist kršten, započinjući svoju božansku misiju i objavljivanje Bogočoveka.

Bogojavljenje je obogaćeno čarolijom tradicije plivanja za Časnim krstom. Mladići hrabro zaranjaju u ledenu vodu, preplivavajući 33 metra – simbolični podsetnik na Isusove godine. Ovaj običaj predstavlja duboku simboliku čišćenja kroz izazove života, dok svako nosi svoj lični krst, simbol sopstvenog stradanja.

Plivanje za Časni krst nije sportsko nadmetanje, već dirljiv obred zajedništva. Oni koji plivaju, ujedinjeni snagom vere, zajedno iznose krst iz vode, podsećajući nas na moć vere, ljubavi i zajedništva.

Sveti Jovan, koji dolazi kao slava iza Bogojavljenja, donosi dodatni sjaj ovim danima. To je vreme topline, ljubavi i okupljanja porodice oko trpeze, dok slave život i veru.

Ja vas krstim vodom, ali onaj koji ide za mnom jači je od mene… On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem“, reči su Svetog Jovana, koji je krstio narod u reci Jordanu i pozvao na pokajanje.

Dobrodošlicu gostima na slavu priredite tradicionalno, uz čašicu rakije od sočnog, domaćeg voća. Za predjelo, poslužite božanstven izbor sireva i meze, čuvajući tradiciju u najlepšem izvornom obliku.

Uz meso, ribu i razne đakonije, kombinujte neodoljivu zimnicu, bogatu osvežavajućim ukusima. Ako idete u goste, u našem bistrou možete da kreirate personalizovan poklon za domaćina – košaricu punu delikatnih, zdravih i neobičnih ukusa, s ljubavlju odabranih za njegov poseban dan, uz neizostavno vino vrhunskih srpskih vinara.

U priči o Bogojavljenju i Svetom Jovanu, spajaju se duhovnost, tradicija i zajedništvo, stvarajući nezaboravnu fresku prazničnog duha koja nas podseća na vrednosti koje čine srž naše kulture i vere. Ovaj period je vreme kada se prepliću nebeski i zemaljski trenuci, ostavljajući nas obasjane svetlom vere i zajedništva.

Srećna vam slava!Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00