Zašto se kaže “April u kiši, maj u cvetu”

Zašto se kaže “April u kiši, maj u cvetu”

Legenda kaže da je čuveni poglavica Bik Koji Sedi izrekao čuvenu misao “Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj jer ih nismo nasledili od svojih dedova i očeva, nego smo ih pozajmili od svojih Potomaka.” Indijanci su verovali u čudesnost prirode i razumeli su je bolje nego ijedan narod na svetu.

I naši stari bili su u neraskidivoj vezi sa prirodom, narodna verovanja služila su im da predvide i objasne događaje i promene koje se dešavaju, a koje nama danas služe kao lepa priča o prošlosti kada je sve bilo nekako jednostavnije i lakše objašnjivo.  Priroda je oduvek slala poruke, a ko je umeo da ih čuje, živeo je srećnije i opuštenije. Hajde da vidimo šta je proleće imalo da poruči na osnovu meteoroloških prilika u aprilu, kada priroda trlja oči posle zimskog sna i pušta svoju raskošnu lepotu u svet.

Kažu verovanja:

Ako je april vlažan, onda je valjan

Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja

April u kiši, maj u cvetu

Mokar april, suv jun. Suv april, mokar jun

Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu

Što pre u aprilu trn iscveta, to pre u junu bude žetva

 

Natopljen prolećnom kišom, april priprema majske plodove za uživanje. Lagana hrana, lagana garderoba, lakoća življenja, osmeh izazvan lepim trenucima sa onima koje volimo i Delicent prirodni sokovi najbolja su prognoza za proleće.

Organski matični sok od aronije najbolje je da konzumirate 30 do 50ml ujutru pre obroka da biste bustovali krvnu sliku i puni zdravlja krenuli u mirisan prolećni dan.

Sok od kruške i jabuke divan je izbor za popodnevnu pauzu, uz lagan obrok ili salatu (skoknite do Delicent bistroa, imamo super meni za proleće).

Sok od paradajza – pikant fenomenalan je i za iće i za piće. Možete da ga pijete, a možete i da ga koristite u pripremi jela. Mi vam preporučujemo obe delikatesne radnje 🙂

 

Sveži sokovi su jednostavno nerazdvojiv deo prolećne ishrane. Bilo da je april ili maj, bilo da je kiša ili sunce, uvek birajte zdravlje iz Delicent bistroa jer je osnovni sastojak svakog našeg proizvoda – ljubav. A ljubav pokreće ovaj svet.

 

Autor bloga: Zorana Šokorac

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00