Zašto se bistro zove bistro?

Zašto se bistro zove bistro?

Reč “bistro” baš lepo zvuči. Ima onaj prizvuk pitomosti i ušuškanosti, kao mesto u kom želite provedete jutro, popodne ili veče, uživajući natenane u ukusnoj, jednostavnoj, laganoj hrani. A šta bistro znači?

Jedna teorija sugeriše da reč “bistro” potiče od ruske reči “bystro”, što znači “brzo”. Reč se odomaćila u francuskom jeziku početkom 19. veka sa ciljem da opiše male, neformalne gostionice koje su brzo služile jednostavne obroke. Druga teorija kaže da potiče od francuske reči “bistrot”, što takođe znači “brzo”. Istoričari sugerišu da je termin verovatno nastao iz regionalnog žargona u Francuskoj tokom kasnih 1800-tih.

Bistro je jednostavan model restorana koji potiče iz Francuske. Merriam-Webster definiše bistro kao “mali ili nepretenciozni restoran”. Deo definicije koji se odnosi na “nepretencioznost” je ključan jer je jedan od najvažnijih elemenata bistroa upravo činjenica da je to opušteno mesto za obedovanje. Pre svega, bistro je mali prostor, što doprinosi njegovoj udobnoj, intimnoj, komšijskoj atmosferi.

Bistro stavlja naglasak na kvalitet pre nego na količinu, sa manjim porcijama hrane koje ističu ukuse i sastojke. Namenjen je ljudima koji vole da se druže, da su prisni i za koje je ljubav u svakom zalogaju. 

Naš Delicent, ušuškan u Knićaninovoj broj tri,u ponudi ima prvoklasnu organsku i prirodno proizvedenu hranu i piće: ajvar, med, džem, pekmez, sir, suhomesnate proizvode, ulje, slatko, kompot, proizvode na bazi meda, proizvode od mangulice, sirupe i sokove, čvarke i duvan-čvarke, vrhunsko vino, odabrane premijum rakije.

Imamo malu baštu, a imamo i posebnu ljubav za vaše kućne ljubimce koji su uvek dobrodošli. 

I, što je najvažnije: ne morate da idete u Francusku. Mi smo tu, u komšiluku. 

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00