Zašto ne slavim ni Svetog Trifuna, ni Dan zaljubljenih?🍇

Zašto ne slavim ni Svetog Trifuna, ni Dan zaljubljenih?🍇
  1. februar, dan večite rasprave da li se slavi Sveti Trifun ili Sveti Valentin, a obojica imaju zajedničku nit – ljubav. Ja, pravo da vam kažem, ne slavim ni jednog ni drugog, ali mi je taj dan jedan od najvažnijih i najljubavnijih u životu. Sedite da vam pričam.

Kad sam bila na trećoj godini faksa, moja Velika ljubav je smislio da me izvede da proslavimo Dan zaljubljenih iako ja ne hajem mnogo, ali nema veze, važno da se setio. Našli smo se ispred Akademije, ja napirlitana, na štiklama i u suknjici, on doneo osmeh oko glave i neko mini cveće, dan danas nemam pojma koje je, ali je mnogo lepo mirisalo. Krenula sam po inerciji ka ulazu, ali on me je uzeo za ruku i rekao “ne idemo tu, vodim te da nešto vidiš”.

Išli smo polako nizbrdo, do Dorćola dole, tad mi ništa nije smetalo što mi štikle krckaju led i hladno mi je u toj kratkoj suknji, slušala sam ga kako nešto filozofira o Danu zaljubljenih i Svetom Trifunu, a usput smo stali pored svake stare zgrade, gledali fasade, prozore i krovove i smišljali priče koje se kriju iza. I pomalo ljubili. 

Kad je postalo baš hladno, seli smo u jednu kafanu da jedemo ćevape i da se smejemo. Izvadio je kutiju trapavo zamotanu u crno-beli papir i smeškao se dok sam je otvarala. Bio je to prvi od mnogobrojnih bukmarkera koje mi je kasnije stalno pravio. Plastificiran papir na kojem je nacrtao srce i napisao “Zo i Zuba”. Ti bukmarkeri su kasnije postali predivni citati i stihovi iz mojih omiljenih pesama. I danas se sećam.
Od tog Dana zaljubljenih je proteklo mnogo vode. Nas više nema i život je razbacao karte po nekom svom ćefu, nelogičnom, ponekad bolnom, često radosnom. Nisam se posle bavila 14. februarom, nekako se namestilo da nije to to. 

Sve do 14. februara 2013. godine u oko 8:30h. Tada se rodio moj Mali sin.  I zato ne slavim ni Trifuna ni Valentina. Zato što nije slučajno rođen na dan dva sveca dve različite vere. Slavim ljubav. Slavim radost. Slavim sve što Sveti Trifun i Sveti Valentin znače: iskru života, ljubavi, odanosti. Dobro, i malo vina 🙂

14. februar nije dan kad treba da polemišemo da li je ovaj ili onaj svetac. Čija je vera važnija, a čije značenje snažnije. 14. februar je Dan ljubavi. Sveti Trifun je zaštitnik vinogradara, ali i po narodnom verovanju, njegov dan znači buđenje proleća i ljubavi. Legenda kaže da je rimski car Klaudije zabranio da se vojnici žene, ali sveštenik Valentin tajno je venčao jedan zaljubljen par. Zbog toga je završio u tamnici gde je upoznao slepu ćerku tamničara. Pred smrt, Valentin joj je poslao poruku ljubavi i zahvalnosti. U trenutku njegove smrti, devojka je povratila vid.

Oba sveca stradala su zbog ljubavi, one iskonske, hrišćanske.

I obojica su, dozvolite malo praznoverja, baš na svoj dan u moj život poslali dete koje me svakog dana uči da su jedine nemerljive važnosti: ljubav i radost prema životu. Pa zato, napravite taj bukmarker nekome. Nacrtajte jednostavno srce.

Srećan vam 14. februar. Šta god da slavite, neka bude ljubav!💘Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00