Veliki petak: popularni načini da ofarbate uskršnja jaja

Veliki petak: popularni načini da ofarbate uskršnja jaja

Veliki petak, dan koji pravoslavni hrišćani obeležavaju u znak sećanja na Isusovo raspeće i njegovu smrt na Golgoti.
Veliki petak je i dan na koji farbamo jaja. Bez obzira na tehniku i boje koje ste odabrali za ukrašavanje, svaka kuća ima to jedno posebno jaje – čuvarkuću. Čuvarkuća je prvo jaje koje farbamo i to u crvenu boju, boju života i pobede. Narodno verovanje kaže da ono čuva sve ukućane od neprilika i bolesti.

A koje su to najpopularnije tehnike za farbanje jaja ove godine?

 

Kao i svake godine, sigurni smo da će se bake držati svoje omiljene tehnike, a to je farbanje jaja u lukovini. Evergreen sa kojim sigurno nećete pogrešiti, ali nije na odmet da se pozabavite i isprobate nove trendove.

  • Svetlucava jaja ili takozvana glitter jaja dobićete tako što ćete jaja skuvati u crvenom vinu i ostaviti ih da u toj šerpici sa vinom prenoće. Sutradan ih izvadite i osušite i vaša svetlucava jaja su spremna!

 

  • Efekat mermera na jajima dobićete tako što ćete u jednu kesicu staviti pirinač i jestivu boju za hranu, a zatim kada to izmešate u nju dodajte prethodno skuvana jaja. Dobro izmešajte izmešate sadržaj kesice, a potom jaja izvadite na ubrus kako bi se osušila. Isto jaje možete ubacivati u kesice sa različitim bojama.

 

  • Pastelne boje na jajima su apsolutni hit i ove godine, a njih ćete najlakše postići ukoliko za farbanje koristite jaja čija je ljuska bela. Baš takva su organska jaja koja možete pronaći na našim policama. To su jaja slobodnih kokošaka koje se hrane isključivo organskom hranom, bez ikakvih aditiva i upotrebe lekova. One žive na velikim površinama, slobodno se kreću i nisu zatovrene u kavezima. Na jajima koje daju slobodne koke sigurno ćete dobiti najlepše pastelne boje koje ste zamislili, jer je ljuska ovih jaja po svojoj prirodi bleda. Ne samo da će dekoracija na njima izgledati sjajno, već ćete osetiti i njihov čaroban ukus, ukus pravih jaja, sa najžućim žumancem koje ste videli.

A trend koji će kod nas u Delicent-u uvek biti aktuelan:

Srećne kokoške, srećna jaja! Srećan Uskrs!

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00