Vegan slatkiš i za nas koji nismo vegani

Vegan slatkiš i za nas koji nismo vegani

Velika je sramota što ću da kažem ovo, ali imam 46 godina i zdravo jedem samo kad mi mama sitno nasecka voće, pa preko stavi med i orahe i stoji pored mene dok ne pojedem. Istovremeno, vrlo sam ažurna kad treba decu da teram da jedu voće i zdravu hranu i ponosna sam majka dvojice tinejdžera koji, uz tinejdžersku hranu, obožavaju semenkice, voćke, med.  Zato sam rešila sad pred proleće/leto 2023. da se dovedem u red i da malo rehabilitujem ovaj jadan organizam koji je onomad vapio za slatkišima koje sam mu rigorozno ukinula momentalno i nepostepeno. Kad jedete slatkiše, torte, kolače, sve kremasto, sočno i slatko u neorganičenim količinama, logično da će šećer da pravi žurku u telu, a kad se žurka završi, ostanete sa džumbusom koji sami treba da čistite. Tako da sam prolećno čišćenje počela izbacivanjem toksičnih gostiju i pozivanjem prolećnih proizvoda na žur.

E sad, sve bi to bilo okej jer sam inadžija i uporna, ali maler je jer me samo med ne zasiti. Alternativa je da pravim čokoladu od urmi i kakaa, ali ne može ni to večno da traje, pa sam, normalno, počela da kukam Anđi u Delicentu da mi nađe nešto slatko, da je zdravo i da ne goji, da preguram dan.

Kaže Anđa, svašta, pa evo ti Čia puding.

Promrmljam nešto na temu da je sledeća stavka da grlim drvo, ali priklonim se čia carstvu i sednem da gledam u puding koji mi je stavljen na sto.

Gledam ja njega. Gleda on mene. I tako u nedogled.

Jer u pudingu stoje čia semenke, sojino mleko, livadski med, smrznuto voće, dakle nema čokolade, šećera, mleka s 20% masti kao što sam navikla i nema onih silnih aditiva što pojačavaju ukus pa jednostavno hoćeš još i potamaniš porciju za četvoro ko od šale. Uzmem kašičicu, izmrljavim na vrh da probam i bam! Najlepši, najnežniji, najletnji i najsvileniji ukus koji sam imala zadovoljstvo da probam u poslednjih ne pamtim koliko godina. Em zdravo. Em ne goji. Em servirano kao da si u malom pariskom kafeu usred leta, pa ti još slađe jer je napolju trenutno jesen.

Stoji Anđa iznad mene i upitno me gleda.

Je l’ mogu još?

Podigne onu njenu levu obrvu, uzme praznu činijicu i vrati mi punu.

Možeš koliko hoćeš, ali ne preteruj, treba mi i za druge goste.

Nasmejem se i uzmem kašičicu. Sad sam jela polako, ukus po ukus, uživala u svakom zalogaju i zamišljala da će uskoro leto i da sam našla savršenu poslasticu od koje neću dobijati šećerne frasove, a koja je čista ljubav u svakom zalogaju.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00