THE BEST OF 2021: Top 10 Delicent đakonija

THE BEST OF 2021: Top 10 Delicent đakonija

Delicent bistro zakoračio je u 2022. pun dragih ljudi i novih ideja. Prošlu godinu slavili smo zajedno, uz božanstvene zalogaje i napitke, a sada vam predstavljamo top 10 prozivoda koje ste najviše voleli u godini iza nas.

 

Čak iako niste ljubitelj piva, teško da ste propustili trend zanatskih piva. Svetski barmeni saglasni su da je “craft beer” izraz decenije u barovima, restoranima i podrumima pića, ali da vidimo šta zapravo čini pivo „zanatskim“. Termin se odnosi na pivo koje godišnje, u ograničenom broju, proizvodi mala, nezavisna pivara. Zanatski pivari koriste tradicionalne metode za pravljenje svojih piva i vrlo su kreativni u kombinacijama ukusa i u stilovima.

Vaše omiljeno Libeeri Pilsner craft pivo sa ukusom piva isporurčuje pivara iz Krčedina i predstavlja vrhunac craft piva. Ukusom je najsličniji onome na šta smo navikli kod industrijskog piva, odležao je ber devet nedelja u tankovima pre istakanja, karakterišu ga svetli lager i zlatne boje. Pitak, laganog tela, umerene gorčine u završnici.

Novi pivski ukus kao idealan uvod u svet craft piva. Karakteriše ga čak pet različitih sorti hmelja koje se dodaju u različitim fazama proizvodnje, sa naročitim akcentom na dry hop. Tamno ale pivo. Arome umereno cirusnih i cvetnih tonova. Završnica prijatne gorčine.

Jaje je najhranljivija, pristupačna prirodna hrana, sa najvećom biološkom vrednošću i koeficijentom svarljivosti. To je zlatni standard za merenje kvaliteta i nutritivne vrednosti bilo koje druge hrane. Zbog stalnog povećanja znanja i finansijskih standarda potrošača, organska jaja/meso daju dodatnu vrednost živinskim proizvodima. 

Olda group je srpska kompanija koja poseduje nekoliko organskih farmi i kao vodeća kompanija promoviše zdravlje kroz organsku poljoprivredu. Oldine koke nosilje žive na organskoj farmi i hrane se isključivo organskom hranom, bez upotrebe bilo kakvih hemikalija, lekova ili sl. Imaju slobodan pristup velikoj površini na kojoj mogu slobodno da se kreću. Žive po svim standardima za dobrobit životinja. Srećne kokoške, srećna jaja!

  • ORGANSKA PILETINA

Organski sertifikovana piletina kompanije Olda znači da je free range, odnosno iz slobodnog uzgoja, nema proizvodnje u kavezima, dakle podni je uzgoj i koke moraju imati stalan pristup ispustima. Oldine koke su skoro stalno napolju, sem kada je veliki sneg pa ne žele da izađu i noću ih, naravno, zatvaraju. Specifično je to da kompanija sama gaji i priprema hranu za svoje životinje, piliće hrane raznim žitaricama, poput kukuruza, soje, ječma, pšenice, ovsa, čak suncokretom, sami ležu piliće i gaje ih od jednodnevnog pileta. Porudžbine možete izvršiti kod nas u bistrou ili putem telefona 🙂 

Balkanski deo Evrope poznat je i po tome što jedna veoma posebena delicija može da se jede i obožava tokom cele godine, iako je njena sezona jesen-zima. Čvarci se smatraju jednim od najvažnijih delova srpskog prehrambenog identiteta, iako se ne zna ni poreklo, ni datum nastanka.  Čvarci su od pamtiveka na srpskoj trpezi, a naziv je (pretpostavlja se) potekao od načina pripreme: iz procesa pod nazivom čvariti (topiti).

Naši domaći čvarci stižu direktno iz Stare Pazove i predstavljaju jednu od najomiljenijih namirnica u Delicentu. Hrskavi i slani, uz crveni ili beli luk prosto su neodoljivi!

Među gurmanima, duvan čvarci nose nezvaničnu titutlu “srpski kavijar”.  Zlatkast, čupkan specijalitet koji izgledom podesća na duvan, na srpsku trpezu stigao je iz Valjeva, a danas je proizvodnja ove delicije postala umetnost i samo retki umeju da naprave duvan čvarke tako da odbrane titulu “srpski kavijar”. Naši duvan čvarci stižu iz Stare Pazove i predstavljaju vrhunac uživanja.

Na neki način, vino Chardonnay je pomalo poput majstora Jode: It’s been around for a long time…(postoji već dugo…) Prema Demystified Wine, „Chardonnay“ potiče od latinske reči Cardonnacum, što znači „gde raste čičak“. Najranije zabeleženo spominjanje vina datira iz 1330. godine, kada su monasi u Burgundiji (a tamo raste čičak) izgradili kamene zidove oko svog vinograda da bi zasadili grožđe Chardonnay. Vaš omiljen ​Aglaja Chardonnay je prozračno vino sa slameno-žutim odsjajem, ima sortni miris koji podseća na krušku i badem sa intenzivnom aromom vanile koja potiče od hrasta. Ukus je pun, zaokružen sa istrajnom završnicom i vibrantnim kiselinama.

Kažu da je rasla u Visećim vrtovima Vavilona. Elizabetanci su od nje pravili kolače i čorbe. Tomas Džeferson ih je posadio u Montičelu. Ova super hrana potiče sa Mediterana, a na naše police stiže pravo iz Vojvodine. Naša zimnica u tegli puna je zdravlja i ukusa i jedan od omiljenih prozivoda čuvenog dorćolskog bistroa.

Ime ove čudesne voćke potiče iz Jermenije koja se smatra mestom rođenja kajsije. Ipak, postoje zapisi da je bila prisutna i u drevnoj Grčkoj i Rimu, a postoje i teorije da se originalna kultivacija dogodila u Indiji pre više od 3.000 godina. Naša domaća kajsija, koju sa mnogo ljubavi kompanija Zdravo pretače u namaz, čini da svaki zalogaj postane najnežnije i najzdravije iskustvo.

Propolis je najstariji lek na svetu. Deluje na više od  612 bakterijskih sojeva, uništava virus gripa i herpesa, sprečava rast najvećeg broja gljivica iz roda kandida i trihomonas vaginalis i helikobakter pilori. Primenjuje se za lečenje disajnih organa, kod malignih tumora, oboljenja periferijskog nervnog sistema, kožnih oboljenja, oboljenja probavnog sistema, ginekoloških oboljenja, jača imunitet i dr.

 

Čekamo vas i ove godine jer mi znamo da je ljubav u svakom zalogaju!

 

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00