Tajna crvene boje: adut ratnika, ljubavnika i kuvara

Tajna crvene boje: adut ratnika, ljubavnika i kuvara

Tokom istorije, crvena boja imala je dve suprotne konotacije; dobro i zlo, ljubav i bes. Boja strasti i snažnih emocija jedna je od najstarijih boja koje se koriste u umetnosti, psihologiji i u kulinarstvu. Crveno je boja krajnosti. Strastvene ljubavi i zavođenja, nasilja i opasnosti, besa i avanture. Naši praistorijski preci doživljavali su crvenu kao boju vatre i krvi – energije i iskonskih životnih snaga i većina simbolike danas potiče iz moćnih doživljaja u prošlosti.

 

Značenje kroz istoriju

Za razliku od plavog, crveni pigment postoji u prirodi u izobilju – od ljudske i životinjske krvi do hrane i metala. Začetak crvene boje je oker, glina obojena crveno gvožđanim oksidom, samleven i korišćen kao boja za telo i za stvaranje pećinskih slika. Stari Egipćani i Maje su na ceremonijama bojili svoja lica u crveno. Rimski generali oblačili su crvene odore slaveći pobede. Budući da je crvena boja krvi, kroz istoriju je povezivana sa žrtvovanjem, opasnošću i hrabrošću. Savremena istraživanja u Evropi i SAD pokazuju da je crvena boja najčešće povezana sa vrućinom, aktivnošću, strašću, seksualnošću, besom, ljubavlju i radošću.

Crvena je takođe magična i religiozna boja. Za stare Grke bila je simbol nadljudskog junaštva, hrišćanima je asocijacija na raspeće. Crvena je bila gotovo jednako retka i skupa poput ljubičaste u davna vremena – činjenica koja može objasniti njenu magiju i moć. U renesansnom periodu jarke crvene boje korišćene su za skretanje pažnje na najvažnije figure na slici. Odličan primer je Ticijanova Velika Gospojina (1516 – 1518.) slika na kojoj su likovi Boga, Bogorodice i dva apostola istaknuti u crvenim haljinama. U Aziji se crvena boja obično povezuje sa srećom, a takođe je i boja tradicionalnih indijskih i kineskih venčanica. Sa druge strane, crvena boja u zapadnoj kulturi se doživljava kao simbol seksualnosti i otuda mlade nose bele venčanice da bi simbolizovale čistotu.

 

Crvena boja i hrana

Boja igra veoma značajnu ulogu i u načinu na koji biramo hranu. Često je prvi element koji se primećuje u izgledu proizvoda. Istraživanja sugerišu da vizuelna percepcija ukusa počinje u detinjstvu i raste kako starimo. Ali, osim očekivanog ukusa, šta još boje znače kada je hrana u pitanju?

Bojenje hrane seže duboko u prošlost. Asteci su koristili izmrvljene insekte kohinea da bi iz njih izvukli crvenu boju koju su koristili i za bojenje tkanina. Crvena je vatrena boja: crveni čili je ljut i ukazuje na vatru i strast. Nije ni čudo što je crvena boja povezana sa požudom, ljubavlju i libidom. U prirodi postoji mnogo crvene hrane, uključujući paradajz, jagode, višnje i crveni čili ili crvenu papriku. Crvene jagode simbolizuju ljubav i romantiku. Crvena boja spada u aperitivne jer podstiče apetit. I sada, kada znate istoriju ove eksplozivne boje, zamislite, na primer, džem od paradajza! Misao koju su naši vredni farmeri pretočili u teglu koja izaziva hedoniste da eksperimentišu i da nagrade nepca neverovatnim ukusom. Ili ljut preliv od višnje čija nežna tekstura i kiselkast ukus mogu da vas zavaraju kada odjednom osetite eksploziju ljutine na usnama. Božanstveni ljut kontrast idealan je dodatak svinjskom, crvenom i belom mesu, kao i divljači. Odlično se slaže i sa sirevima kao što su Raclette, Morbier, Ementaler, Comté. Kulen je posebno izazovan za gurmane, ali prednost Delicent kulena je u tome što je napravljen od mangulice, posebno cenjene rase jer je najviše u dodiru sa prirodom i hrani se bolje od domaćih svinja. Njihovo meso je zdravo i kvalitetno, a sadrži i manje štetnog holesterola. 

 

Na policama Delicent bistroa stanuju najlepše crvene boje. Slatke, ljute, strastvene, nežne, meke, jake, zdrave… Čudesne i nespojive kombinacije hrane, sokova, džemova i slatkog privlače neodoljivo ljubitelje hrane koji znaju da je crvena boja čista ljubav, u svakom obliku, u svakom zalogaju.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00