Sveti Jovan: Običaji, darovi i slavska trpeza

Sveti Jovan: Običaji, darovi i slavska trpeza

Jovan Krstitelj, poznat i kao Jovanjdan, jedna od najrasprostranjenijih slava u Srba. Pada 20. januara i posvećena je svetitelju i proroku koji je najavio dolazak Spasitelja i krstio ga na reci Jordan. U pravoslavnoj crkvi, ovaj svetitelj poznat je i kao Jovan Preteča, a njegov praznik je jedan od najvećih jer se za Svetog Jovana, najbližeg sledbenika i srodnika Isusa Hrista, vezuje početak Spasiteljeve misije i početak hrišćanske besede.

Slava Sveti Jovan obeležava se dan posle Bogojavljenja, kao sećanje na krštenje Isusovo i ulogu sveca koji priprema narod za novu veru: „Ja vas krstim vodom, ali onaj koji ide za mnom jači je od mene… On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem“, reči su Svetog Jovana, koji je krstio narod u reci Jordanu i pozvao za pokajanje.

Od malih nogu Jovan je bio odan veri i, kao branilac javnog morala, suprotstavljao se razvratu rimskog društva, koje je u njegovo vreme dostiglo vrhunac. Živeo je jednostavno i asketski, hranio se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. Sveti Jovan je uzor poštenja i pravde, a običaj bratimljenja „Bogom i Jovanom” poštuje se i u srpskom pravoslavlju, a nekoliko običaja uoči i na dan praznika, ostalo je do danas u narodu.

U ponoć između Bogojavljenja i Jovanjdana odabere se jedno jaje i spusti u posudu s vodom: ako potone, to znači da je Sudnji dan blizu. Deci se na Svetog Jovana ne daje ništa crvene boje, ni jabuke, ni sok, ni hrana jer crvena boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Trpeza za Svetog Jovana je bogata, a mi smo sačinili meni koji će vaše goste dočekati kako dolikuje na ovaj svečan dan.

 

Goste dočekajte tradicionalno, rakijom, a domaće voće, sočno i zdravo, smestili smo u neobična pakovanja rakija koja slavlju daju svečan i elegantan ton.

Za predjelo, predlažemo vam božanstven izbor kozjih sireva sa naših polica. Delicent police čuvaju za vas i tradiciju u najlepšem izvornom obliku – za Svetog Jovana poslužite goste ili darujte domaćina nekim od naših čudesnih vina koje proizvode najbolji srpski vinari. 

Uz meso, ribu i ostale đakonije, neodoljivo ide zimnica. Naš izbor je pun osvežavajućih, neobičnih kombinacija, zdravih i radosnih, koje će obogatiti vašu svečanu trpezu i goste počastiti najlepšim ukusom praznika. Odajte počast Svetom Jovanu koji se hranio medom i obradujte domaćina nesvakidašnjim poklonom – teglicom meda. U Delicent bistrou, uz nenametljivu pomoć naših Sabine i Džonija, možete kreirati poklon za domaćina u korpici punoj delikatesnih, zdravih, neobičnih ukusa, koji će domaćinu pokazati da ste sa mnogo ljubavi i pažnje birali darove za njegov porodičan dan.

Slavska trpeza uvek traži jednostavan, a ukusan posni kolač, bez obzira da li slavite mrsno. Domaćice se uglavnom pridržavaju standardnih tradicionalnih posnih kolača, ali Delicent neguje ljubav u svakom zalogaju i zato smo za vašu slavu našli divan recept za kolač od belog projinog brašna.

Sastojci

za 4 osobe

  • šolja belog projinog brašna 
  • šolja integralnog pšeničnog brašna
  • šolja borovnica
  • 1/2 šolje mlevenih lešnika
  • dve šolje soka od jabuke, bez šećera
  • 1/4 kašičice usitnjene nerafinisane morske soli
  • kašičica praška za pecivo

Priprema

U suvom tiganju bez ulja prepecite projino brašno na laganoj vatri, oko 10 minuta, tek da malo zamiriše i blago promeni boju, nikako previše. Brašno zatim izručite u činiju, da ne bi pregorelo. Dodajte integralno pšenično brašno, mlevene lešnike, prašak za pecivo i so i pomešajte sa sokom od jabuke. Zatim umešajte borovnice i ostavite testo da odstoji oko sat. 

Uljem premažite pleh ili kalupe za mafine i sipajte testo. Pecite na 180 stepeni, poslužite kao dezert i gledajte kako vaši gosti uživaju u toploj čaroliji.

 

Baš kao i naše delicije, tako je i Jovan širio čaroliju gde god se pojavio. Jovan Krstitelj smatra se zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00