Rajska bašta

Rajska bašta

Da li znate koja je biljka u košarici?

Tokom ljudske istorije, oko 5000 biljaka korišćeno je za ljudsku ishranu. Danas, samo tri biljke (pšenica, kukuruz i pirinač) zadovoljavaju 60% potreba za hranom. Na taj način ishrana je izgubila raznovrsnost i postala monolitna, svedena i nametnuta.

U stvari, tako bi bilo da nije Rajske bašte koja miriše i rađa u srcu Šumadije, u Kragujevcu…

– Rajska bašta je plod višegodišnje čežnje za druženjem sa prirodom. Samo postojanje duguje jednoj neobičnoj knjizi i susretu sa njom. U pitanju je Sunčeva trpeza autorke Mirjane Petrović koja je jevanđelje prirode u svakom smislu te reči. Iskustvena metoda 30 godina druženja i rada sa samoniklim biljem, toplina narativa i, što je najvažnije, ljubav prema prirodi, doveli su do toga da se svi prestrojimo i otpočnemo druženje sa majkom prirodom.  Pojam se sam od sebe dao, verujte, bez nekog posebnog mozganja i želje da se nazivom nešto postigne, premda ima mnogo rajskih bašta kod nas posebno u oblasti hortikulture -počinju priču vredni članovi ove nesvakidašnje porodice koja proizvoidi neke od najlepših, najčistijih i najukusnijih proizvoda u Srbiji.

Kažu, uložili su všegodišnji trud i rad da Rajska bašta procveta, a to je proces koji će trajati dok su živi.

 

-Želja nam je za života, kada završimo bar jedan mali segment upoznavanja sa tvorevinom, da sve što smo usvojili prenesemo našoj deci, a ona svojoj… Svaki čovek je jednika za sebe i poseduje svoj unutrašnji teren na kome se bore dobre i loše sile. Postoje lekovi u prirodi koji će zasigurno svakom pomoći, samo je pitanje apsorpcije terena. Naša preporuka za zdrav život je, u najkraćem, da se družite sa prirodom, da je upoznajete i da uživate u njenim čarobnim plodovima. Sve što proistekne iz tog susreta i dodira zasigurno će vas oplemeniti u svim segmentima bića, a to će indirektno uticati na vaše zdravlje i pogled na svet oko sebe.

 

Rajska bašta za sada ima raznovrsnu paletu od 11 proizvoda. Bave se specifičnom preradom samoniklog bilja ali i kultivisanih kultura, rade sa medom , prave ulja i slatke namaze , kao i one od povrća. Osnovni planovi firme Rajska bašta vezani su za izvoz i tu vide perspektivu dugogodišnjeg rada i saradnje sa fakultetom. Sremuš sos je jedan od neobičnijih proizvoda. Zanimalo nas je otkud ideja.

– Čitanje, proučavanje i, što je najbitnije, druženje i konzumacija najjačeg antibiotika na svetu i jednog od najdražih vesnika proleća bilo je podstrek i vetar u leđa da se sve zaokruži u jednu prigodnu formu i ponudi drugima da im bude na okrepljenje.

A kako izgleda radni dan na porodičnom gazdinstvu?

-Pored gazdinstva posedujemo i proizvodni pogon u gradu pa smo za sada mnogo više gradu i u proizvodnji. Pojavni oblici kompanije podrazumevaju puno različih angažovanja pa smo u malo pojačanom ritmu radnog vremena od oko 10 časova dnevno.

Poruka za zdrav dan?

-Poruka za zdrav dan od porodice Rajske bašte bila bi: budimo zadovoljni onim što imamo, u svakom smislu.

 

Proizvodi Rajske bašte čekaju vas na policama Delicent bistroa, u srcu Beograda, kao i u našem online shop-u.

 

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00