Prokupac, vino ratnika i cara Lazara

Prokupac, vino ratnika i cara Lazara

Međunarodni Dan prokupca, 14. oktobar, obeležava se danas šesti put, uz raskošan program. Povodom Dana prokupca nastala je i Nedelja prokupca u restoranima i vinotekama širom Srbije, Karavan prokupca i konferencija Prokupac – Rođen u Srbiji! 

Prokupac je srpska autohtona sorta, stara gotovo milenijum, mada se prva pominjanja vezuju za doba cara Lazara i carice Milice. Krajem 14. veka, veka u povelji carice Milice, prvi put je upotrebljen slovenski naziv Prokuplje i otuda se naziv ove čudesne sorte vezuje za period Lazara i Milice. Procenjuje se da je tada topličkom kraju pod zasadima vinograda bilo gotovo 5000 hektara, a sorta se odomaćila i u obližnjoj Župi, koja se danas smatra nezvaničnom prestonicom prokupca.

Moć prokupca je u  svežini i složenosti mirisa zrelog crvenog voća,  sa umerenom, elegantnom strukturom u ukusu. Moć Delicenta je u izboru vrhunskih prokupačkih vina najboljih srpskih vinara.

“Sortni prokupac ima lako prepoznatljive mirise višnje, crne trešnje, sveže šljive, crne ribizle, kupine i, vrlo često, prijatne začinske note. Umereno je punog tela, umerenog intenziteta boje i često naglašenih tanina. Odležavanjem, prokupac dobija na kompleksnosti i njegovi tanini postaju mekši, ali ipak vino ne gubi živahnost. Sa dobrih pozicija i u dobrim godinama, prokupac daje vina koja mogu veoma dugo da čuvaju i razvijaju se u plemenita, odležala vina. U svakom slučaju, od prokupca ćemo u čaši uvek dobiti autentičnost.

Trenutno na srpskom tržištu ne postoji jedan jasno profilisan stil prokupca. Vinari koji prave vina od prokupca kreiraju svoju vinsku filozofiju i svoje iskustvo i afinitete u proizvodnji vina od prokupca, tako da se javljaju i mladi prokupci i odležali, sa većim ili manjim uticajem drveta, u kupaži sa drugim internacionalnim sortama… Napravljeno je i belo vino od prokupca (blanc de noir), a od ove sorte prave se roze vina u rasponu od svetlo ružičaste boje do tamnije obojene tradicionalne ružice. Crvena vina prave se u paleti delikatnih svežih voćnih vina vinifikovanih u inoks sudovima do raskošnih odležalih vina koja su sazrevala u velikim bačvama. U poslednjih nekoliko godina su se na tržištu pojavili i prvi prokupac od sušenog grožđa i prvi prokupac iz kasne berbe od grožđa delimično zahvaćenog botritisom”, piše portal prokupacday.

Dan prokupca na jednom mestu okuplja sve prokupce iz Srbije, a vinoljupci imaju jedinstvenu priliku da uporede stilove, podneblja, filozofiju vinara i da odaberu svoje favorite. Ujedno je i prilika da u razgovoru sa vinarima naučite više o prokupcu i putu koji se pređe od vinograda do vina u boci.

 

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00