Potaž, francuski šik za jesenje dane

Potaž, francuski šik za jesenje dane

Stigla jesen, kiša, hladno vreme taman da se ušuškate u toplo ćebe i ugrejete divnom toplom hranom božanstvenog mirisa i topline koja obavija celo telo. Jesen je vreme za čorbice i bundevu, a najukusniji je spoj koji se zove potaž. Priča o potažu počela je u staroj anglosaksonskoj kulturi Britanije. Potiče od stare francuske reči potagier, što znači „proizvođač i prodavac potaža“

Potaž je gusta supa ili čorba. Prvobitni nosilac ovog naziva, pretpostavlja se, bio je putujući trgovac koji je putovao od vašara do vašara. Uobičajeno je bilo u to doba da prodavci hrane putuju na srednjovekovne sajmove; a potaž je bio vrlo popularan na tim manifestacijama. Dobar književni primer ove vrste trgovine pojavljuje se na početku knjige Tomasa Hardija “Gradonačelnik Kasterbridža”. Jedan izvor iz kućne biblioteke Džejmsa V od Škotske kazuje da je jedan od kraljevih konja, izdvojen za nošenje lekova kraljevskog doma, u šali bio poznat pod imenom “uno equo pharmacopoeia, vulgo de Pottinger”.

Zvanični kulinarski dnevnci kažu da potaž ima poreklo u srednjovekovnoj kuhinji severne Francuske, a popularnost je rasla od kasnog srednjeg veka. Srednjovekovne gozbe su često počinjale jednim ili više potaža, nakon čega bi sledilo pečenje. Evropski vrtovi često su sadržavali razne useve koji su nalazili smeštaj u ovoj predivnoj čorbici.

Mi u Delicent bistrou obožavamo potaže svih vrsta, ali najdraži nam je jednostavan i ukusan recept, baš za vas koji volite egzotičnu, a jednostavnu, nežnu i toplu bundevicu u obliku potaža.

Recept ide ovako:

  • u dva litra vode staviti kilogram bundeve iseckane na kockice
  • dodati celu glavicu crnog luka, malo soli i malo maslinovog ulja
  • kada bundeva omekša, umutiti štapnim mikserom i dodati omiljene Delicent začine beli luk u prahu i dodatak jelima sa povrćem
  • dodajte i pavlaku i čili papričicu, ako volite ljutkasto

Uvucite se pod ćebe sa osobom koju mnogo volite, pustite lep jesenji film i uživajte u toplom talasu nežnosti.

Bon potage!

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00