Počinje sezona slava: Mali vodič kroz slavski bonton

Počinje sezona slava:  Mali vodič kroz slavski bonton

Slava je dan kada srpske pravoslavne porodice proslavljaju prelazak svojih predaka iz paganstva u hrišćanstvo iz vremena vladavine cara Iraklija pre oko 1400 godina. Tada su se često u jednom danu pokrštavala čitava sela i slava u pravoslavnom narodu ima ekskluzivan status u odnosu na ostale (verske) praznike.

U srpskom pravoslavlju ima mnogo svetaca, svaka porodica ima svog koji se prenosi kroz generacije sa oca na sina, a ćerke na kraju slave sveca svog supruga. Slava je potvrda privrženosti porodice veri i dan je obreda, gozbi i radosti. Slava se slavi skromno, u krugu porodice, kumova i najbliskijih prijatelja, u lepom odelu, raspoloženju i uz ukusnu trpezu.

Kada je u pitanju slavski bonton, podrazumeva se da se na slavu ne kasni, da je dress code elegantan i da se domaćinima nose darovi. Ovde ćemo se zadržati na sekundicu.

U davna, skromna vremena, na poklon se nosilo ono što su gosti sami napravili: kolači ili hleb, ali običaj je bio da se donesu i vino, rakija, jabuke, brašno… Žene su nosile ručne radove, vezene stolnjake, goblen, milje i obično ga je u goste nosila devojka koja je stasala za udaju, da bi se “pokazala”. Ti običaji su se kroz vekove menjali i prilagođavali vremenu i danas postoje i preterivanja u vidu skupih igračaka za decu, luksuznih poklona za domaćine ili za dom u koji se ide. 

Ali, slava je praznik koji nas podseća na toplinu, porodično ognjište, bliskost, skromnost, nematerijalne vrednosti i oda je skromnosti i vrlini. Zato je najprimerenije da i slavski poklon bude u tom maniru.

Prigodni darovi su za domaćina vino, a kafa, ratluk, bombonjera ili cveće za domaćicu i čokolada za decu. Vaš Delicent je i ove godine odabrao najlepše domaće ukuse iz cele Srbije i pripremio slavske paketiće kojima možete obradovati domaćine. 

 

 

I najvažniji, najlepši poklon koji možete doneti domaćinima jeste lepo raspoloženje praćeno toplim osmehom. 

Srećna vam sezona slava!

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00