Pitagorejska dijeta za 1. oktobar!

Pitagorejska dijeta za 1. oktobar!

Prvi oktobar je Svetski dan vegetarijanstva i mi posvećujemo priču datumu kada je Severnoameričko vegetarijansko društvo obeležilo ovaj dan, njegovoj istoriji i značaju.

Vegetarijanstvo se nekada nazivalo Pitagorejskom dijetom, pre popularizacije izraza „vegetarijanac“ sredinom 1800. godine. Drevni grčki filozof i matematičar Pitagora bio je rani zagovornik dijete i, osim teoremom, zadužio je svet i vegetarijanskim načinom ishrane.

Zanimljivo je napomenuti da je vegetarijanstvo u Indiji prisutno od V veka p.n.e. Vegetarijanski koncept je jasno prisutan u budizmu, koji je nastao između petog i šestog veka, u namirnicama na biljnoj bazi u Kini, u indonežanskoj, japanskoj i tajlandskoj kuhinji, a takođe i na afričkom kontinentu pre evropske kolonizacije. Postao je sve popularniji u SAD i Velikoj Britaniji šezdesetih godina 20. veka, a dodatni zamah je dobio tokom sedamdesetih, što je navelo Severnoameričko vegetarijansko društvo da 1. oktobar 1977. godine proglasi Svetskim danom vegetarijanstva „radi promocije radosti, saosećanja i mogućnosti vegetarijanstva za poboljšanje života.”

Vegetarijanska ishrana fokusira se na povrće, semenke, mahunarke, voće, orahe i žitarice, a takođe uključuje i životinjske proizvode poput jaja, mlečnih proizvoda i meda.

U Delicentu slavimo 1. oktobar kao početak meseca najlepših jesenjih plodova. Ako ste vegetarijanac, srećan vam praznik, a ako niste, posvetite ovaj dan ishrani bez mesa, uživajući u našim namirnicama sačinjenim od vrhunskih domaćih sastojaka. Mi vam predlažemo da ručak ili večeru upriličite u vegetarijanskom stilu jer imamo kremast, luksuzan recept koji će vam začarati nepca! 

Kaša od pasulja sa kozjim sirom i vlašcem

Kaša od pasulja sadrži malo ugljenih hidrata, a mnogo proteina i odlična je alternativa pireu od krompira. Ova dekadentna kombinacija kozjeg sira, pasulja i vlašca pravi se brzo i lako, sve u jednoj šerpici.

Sastojci:

  • 2 konzerve od 400g belog pasulja, ocediti i isprati
  • 125 g mekog kozjeg sira
  • 30 g putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 šaka vlašca
  • So i biber

Priprema:

U šerpi male do srednje veličine zagrejte pasulj, puter i kozji sir na tihoj vatri dok se maslac i sir ne rastope u kremasti sos. Pasulj izgnječite. Možete mikserom, a isti rezultat postiže se i gnječilicom za krompir ili viljuškom. Pasulj treba da bude gladak, ali sa malo teksture. Dodajte maslinovo ulje i promešajte. Procenite teksturu. Ako želite da bude baš onako sočno, dodajte još malo ulja ili maslaca. Više vlage? Dodajte malo mleka. Dodajte vlašac i posolite i pobiberite po ukusu.

Servirajte.
Uživajte!

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00