Petak, 13.

Petak, 13.

Otkad sam bila mala do dana današnjeg jedino sujeverje u koje verujem je crna mačka i obavezno pljunem tri puta kad mi pređe put i kažem “za moju kuću nije”. Osim toga nemam nikakve tendencije ka sujeverju, mada priznajem da me zabavljaju priče o slomljenom ogledalu (po toj logici, neću imati sreće naredna četiri života), mama je pazila da ne prospe so da ne bi bilo svađe u kući, moja komšinica Jaca ne pere veš na crveno slovo, moj brat ne gleda Zvezdu ako igra subotom, a to mi nikad nije razjasnio. 

Hoću da kažem, rođeni smo i vaspitavani u mitovima i sujeverju, samo je pitanje zdravog razuma hoćemo li tako i da živimo. Eto, sve sam ja to racionalizovala kao jedna tipična vaga i šanse nije bilo da će neko da me ubedi u maler na petak 13. sve dok nisam krenula na posao jutros.

Izbegla sam tri sudara i jednu mamiku sa troje dece koja istrčava na ulicu, prošla preko Slavije bez traume, sat i kusur u kolima kroz grad prva-druga bez čukanja i prekršaja, nađem mesto bukvalno ispred posla, izađem iz kola, udahnem svež oktobarski vazduh i bum! Sapletem se o poklopac od kanalizacije i padnem na haubu.

Kako pala tako ostala.

Eto ti, mislim se, sad idi tako umazana na posao, jesam ti rekla da je petak 13, rekla sam ti, nećeš da slušaš, ceo svet danas u drami od malera, samo se ti praviš pametna i šta ćemo sad.

Krenem tako sva prašnjava i ugruvanog lakta na posao, kolegama jasno kao dan da ne treba da me pitaju ništa, ali ipak pitaju jer što da im ne bude smešno ako može.

Tako sva nadrndana sednem da popijem kafu natenane, a u mom malom bistrou Delicent kafa leči sve jer je dobiješ sa iscrtanim srcem i lagano mi se vrati osmeh. 

Uz kaficu, nekako mi je za malerozno jutro logično crveno protiv uroka, pa uzmem i domaći sok od višnje i jabuke, em je ukusan, em dobar za imunitet koji mi je pao na onu nesrećnu haubu.

E sad, malo istorije ovog “nesrećnog” datuma, a videćete da nije baš sasvim malerozan.

Idemo nazad, do Poslednje večere, na kojoj su prisustvovali Isus Hrist i njegovi učenici na Veliki četvrtak, tamo je broj 13 prvi put dobio na značaju. Učenik koji je izdao Isusa, Juda Iskariotski, došao je kao 13. gost. Isus Hrist je raspet na Veliki petak.

Prema pisanju CNN, u nordijskoj mitologiji, broj bogova prisutnih na večeri u Valhali povećao se na 13 kada je bog zlobe Loki upao. Loki je izazvao slepog boga Hodra da ubije svog brata Baldera, koji je bio bog svetlosti, radosti i ljubaznosti.

Čak i pre nego što je Isus Hrist bio razapet, bio je petak kada su Adam i Eva pojeli zabranjeno voće sa Drveta spoznaje. Osim toga, petak takođe označava dan kada je Kain ubio svog brata Avelja, kada je hram Solomonov bio uništen, dok je Nojeva barka plovila tokom Velikog potopa.

Strah od broja 13 naziva se triskaidekafobija, a strah od petka 13. Paraskevidekatriafobija. Ali, ipak je sve do našeg uma i do kulture. Na primer, u delovima Istočne Azije, broj četiri se smatra nesrećnim jer u mnogim jezicima zvuči slično kao reč “smrt”. U Italiji, nesrećan broj je 17, dok u Španiji i Grčkoj nije petak 13. već utorak 13. taj koji izaziva strah.

Premotajmo unazad na osamdesete godine 20. veka, kada je maskirani ubica po imenu Džejson Vorhis postao poznat u filmskom serijalu “Petak 13.” Onda je došla Den Braunova knjiga “Da Vinčijev kod” iz 2003. godine, koja je doprinela popularizaciji netačne tvrdnje da sujeverje potiče iz hapšenja stotina članova Reda templara baš u petak, 13. oktobra 1307. godine.

S obzirom na obilje mračnih priča, možda biste i pomislili da je petak 13. zaista zlokoban. Međutim, kad zagrebemo dublje u istoriju, otkrićemo da su i petak i broj 13 dugo smatrani nosiocima sreće. Na primer, u drevnim vremenima, petak je bio povezan sa božanskom ženskom energijom. Prvi trag možemo naći u nazivu samog dana – petak, koji potiče iz staroengleskog i znači “dan Frig” (“dan Frige”). Frig (poznata i kao Frigga) bila je kraljica Asgarda i moćna boginja neba u nordijskoj mitologiji, a povezivala se sa ljubavlju, brakom i majčinstvom.

Mnogo je sujeverja i mitova, možemo ih prihvatiti ili ne prihvatiti, ali jedino je važno da popijemo kafu sa srcem na peni i da verujemo da je ljubav jedina koja će promeniti svet. Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00