One nisu očajne domaćice: Srećan vam Dan žena!

One nisu očajne domaćice: Srećan vam Dan žena!

Od najranijih dana praistorije, žene ne samo da su negovale društvo sopstvenim vrstama kulinarstva, već su i pretežno učestvovale u poljoprivrednim inovacijama koje do danas hrane veliki deo sveta. Mesto žene u sveobuhvatnoj rodnoj dihotomiji hrane definisalo je njihovu moć i status milenijumima. U najranijim nomadskim društvima koja su se preživljavala od hranjenja i lova, stočari su skoro uvek bile – žene. Doprinos muškaraca bio je kroz lov.

Dokazi o visokom poštovanju koje su žene stekle ogledaju se u različitim kulturama u pričama o univerzalnom poreklu, čak i uključujući kasnije patrijarhalne sisteme. Na primer, u drevnoj grčko-rimskoj mitologiji, priča o Demetri (Cereri), boginji poljoprivrede i plodnosti, i njenoj ćerki Persefoni (Proserpini) priznaju odgovornost žena za razvoj poljoprivrede, poreklo vegetacije i agrarne veštine koima su podučavale muškarce. U dalekom Meksiku ljudi su obožavali Ceresin pandan, Veliku majku kukuruza pre Asteka poznatu kao Chicomecoatl. Varijante tih priča obiluju u plemenima i narodima širom hemisfere.

Stereotipi da je ženi “mesto pored šporeta i da čuva decu” skoro da su prevaziđeni. Ta striktna podela odgovornosti za ishranu bila je posledica ograničene pokretljivosti žena usled rađanja i dužeg perioda brige o deci. Ali, njihovo poznavanje biljaka i sopstvena identifikacija sa stvaranjem novog života pokrenule su revoluciju u svetu kulinarstva.

Nije nam ideja da pričamo o ženama boginjama kuhinje, taj spisak je veoma dugačak i možete ga istražiti na netu. Naša ideja je da vam kažemo da žene nisu očajne domaćice čija je glavna uloga pored šporeta. Emancipacija u najlepšem smislu te reči omogućila im je da postanu čarobnjaci kuvanja, šefice najpoznatijih svetskih restorana, autorke bestseler kuvara, emisija o kulinarstvu, autorke najlepših kulinarskih blogova, etc.

I zato su zaslužile da ih 8. marta, na njihov dan, lepo ugostite i zadovoljite njihova nepca neobičnim delicijama.

Bistro Delicent dočekaće vas i vaše dame, žene koje volite i kojima se divite, a svaki zalogaj zalijte nekim od božanstvenih vina i zasladite praznik našom čarolijom od mafina. Pokažite im ljubav u svakom zalogaju.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00