Nil Armstrong jeo slaninicu na Mesecu!

Nil Armstrong jeo slaninicu na Mesecu!

Istorija slanine datira od 1500. godine pre nove ere, kada su Kinezi lečili svinjske stomake solju, stvarajući tako rani oblik slanine. Prema istoričarima hrane, neizbežni Rimljani takođe su jeli jednu vrstu slanine koju su zvali petaso, a koja je u suštini bila svinjsko meso kuvano sa smokvama, zatim zapečeno i začinjeno sosom od bibera. Slaninica ima baš dugu istoriju i poznata su neka opšta mesta u vezi sa njom, ali jedno od najznačajnijih dostignuća ove hrskave, sočne delicije jeste što je stigla čak i do Meseca!

Političko, tehnološko i naučno dostignuće sletanja čoveka na Mesec bilo je ogroman razlog za slavlje. I u tom novom svetu, koji su “naselili” Nil Armstrong i Edvin „Baz“ Oldrin, sve je bilo prvo: Nil je napravio prvi korak, prve fotke sa Meseca i danas su svedoci tog čudesnog događaja uprokos tehnologiji koja nam na dnevnom nivou isporučuje spektakularne kadrove svemira i, na kraju, prvi obrok na Mesecu ušao je u istoriju hrane kao epohalni događaj. 

Mi smo navikli da velike, najznačajnije životne događaje slavimo uz pompeznu trpezu, ali šta se jede da se proslavi nešto tako značajno kao što je sletanje na Mesec?

Pa, slaninica, naravno! 

Zamislite dvojicu astronauta koji su svojim koracima na Mesecu zaustavili vreme na Zemlji i nonšalantno, opušteno seli da ručaju ili, logičnije jer su na Mesecu- večeraju slaninu. Kockice tog sočnog mesnatog užitka bile su među obrocima uskladištenim u lunarnom modulu i ispostavilo se da se prvi obrok koji se jede na Mesecu sastojao od kockica slanine, breskvi, kockica šećera, pića od ananasa i grejpfruta i kafe. I tako su Nil i Baz jeli slaninu kao prvi obrok u istoriji na Mesecu.

Slaninica je jedan od omiljenih delova našeg folklora. Slave, kumstva, rođendani, venčanja…nema slavlja bez tankih trakica slanine koja se topi na nepcima, još kad joj dodate i čvarke, eto eksplozije! Kod nas u Delicentu slaninica od mangulice posebno je cenjena jer, osim što je preukusna, izuzetno je zdrava pošto nema onog štetnog holesterola, pa naši gosti i mi možemo da damo sebi oduška i pojedemo zalogaj više. Možete da kreirate sami svoj svemirski obrok od naše slaninice i domaćih čvaraka, a možete i da skoknete u Knićaninovu br. 3 i uživate u pravom jesenjem mezetluku u najlepšoj ulici na Dorćolu.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00