Meze, srpska hrana bogova

Meze, srpska hrana bogova

“Skide Marko mješinu sa Šarca,

Pak sjedoše piti rujno vino,

Mezete ga groznim vinogradom;

A kada se vina nakitiše,

Ustadoše tri vojvode Srpske,

Dobrijeh se konja dovatiše;

Reče Marko Ljutici Bogdanu:

“S Bogom ostaj, Ljutica Bogdane!

“Da s’ u zdravlju opet sastanemo

“I crvena vina napijemo!”

Iz pesme  “Marko Kraljević i Ljutica Bogdan”

Tradicija mezetluka opevana u srpskim junačkim pesmama pokazuje da je rujno vino nekad bilo must have piće uz sitne zalogaje, a kasnije je ovaj gastronomski aranžman koji se štrpka isključivo prstima postao kompletan uz rakiju. Dok Marko pije rujno vino uz meze, mi ćemo skoknuti do Krita, kolevke mezetluka. 

Iako ne postoje tačni zapisi ko je i kada tačno napravio prvo predjelo, mezetluk se pripisuje Krićanima koji su otkrili maslinovo ulje i služili ga uz hladna predjela. Najstariji dostupni podaci o maslini su stari fosili maslinovog lista pronađeni u arheološkim istraživanjima na otoku Santorini u Egejskom moru. 

Etimološki, reč meze temelji se na izrazu maza koju su koristili Iranci. Na turskom jeziku piše se meze i znači ukus, poslastica. Mezetluk je karakterističan deo obroka u mnogobrojnim zemljama: u Americi, Francuskoj i na Bliskom istoku zove se “predjelo”, u Italiji antipasta, u Španiji tapasOd davnina, muabet (tur. ćaskanje, čavrljanje) uz meze vrhunac je okupljanja porodice i prijatelja uz sofru, kada se pretresaju aktuelna čaršijska i politička dešavanja. Meze je čista tradicija, gastronomski gušt, ritual bez premca. Meze je ljubav, druženje, smeh, opuštanje uz čašicu razgovora sa posebnim ljudima koje puštate u svoj dom.

Meze se ne jede kao ostala jela. Jede se lagano, sa uživanjem, prstima, da se oseti svaki ukus na nepcima koji se pojačava ukusnom domaćom rakijomU Turskoj, otadžbini ovog divnog, nezamenljivog termina, meze podrazumeva beli sir, komadiće zrele dinje, pastu od ljute paprike (sa orasima), gusti proceđen jogurt sa začinskim biljem, hladnu salatu od patlidžana, jogurt sa krastavcem i belim lukom…U Grčkoj, na Kipru i na Balkanu, meze su sitna jela, topla ili hladna, začinjena ili slana. Serviraju se morski plodovi, salate, tvrdo kuvana jaja, hleb (od belog luka), masline, prženo povrće, prženi ili grilovani sirevi i ovčji, kozji ili kravlji sirevi.

U Srbiji, “hranom bogova” mezetlukom neizostavno se smatraju sir, kajmak, suhomesnato, ajvar, čvarci, vruć hleb… Naravno, u pratnji njenog veličanstva rakije.

 

Pošto je Delicent ljubav u svakom zalogaju, mi vam toplo, kao predjelo, preporučujemo da skoknete do našeg bistroa i sa prijateljima uživate u nesvakidašnjim delicijama. Ili, jednostavno, obojite dan ljudima koje volite svojim izborom sa naših polica i napravite savršenu podlogu za uživanje u druženju.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00