Med i propolis za snažan imunitet

Med i propolis za snažan imunitet

Jačina imuniteta može da bude odlučujući faktor kada dođe do bolesti, a posebno u situacijama koje su stresne ili izazovne za naš organizam, poput pandemije u kojoj se trenutno nalazimo. Kada se susretnemo sa padom imuniteta, moramo biti svesni da nema magičnog rešenja koja će pomoći preko noći. Za jačanje imuniteta treba vremena, strpljenja, prekidanje sa lošim i usvajanje dobrih životnih navika. Ipak, tu su mnoge blagodeti iz prirode koje će vam pomoći da osnažite svoj imunitet. 

Šta je uloga imuniteta i kako da prepoznamo da je oslabljen?

Imunitet štiti naš organizam od potencijalnih pretnji poput virusa i bakterija, a što ga više ojačavamo, smanjujemo šansu za razvoj različitih bolesti. Da je imunitet slabiji i da ga treba ojačati prepoznajemo po čestim infekcijama, ali i hroničnom umoru, dugotrajnim prehladama, i promenama u težini.

Kakvu ulogu u očuvanju imuniteta ima zdrava ishrana i med?

Kako bismo sačuvali imunitet potrebno je da izbegavamo stres, pravilno jedemo i dovoljno spavamo. Kada je reč o hrani važno je da na tanjiru redovno budu riba, povće, mnogo voća, kao i supa i čajevi. Međutim, posebno mesto u očuvanju zdravlja i imuniteta na prirodan način ima med, posebno čist i neprerađen koji se u medicini koristi vekovima. U antici su ga nazivali “zlatasti balzam” i bio je hrana mudraca i proroka, a nađen je u piramidama starog Egipta, gde je simbolizovao besmrtnost.

Sigurno ste već čuli da je u čaj ili limunadu mnogo bolje staviti med nego šečer, a kada saznate koliko je hranljiv verujemo da ćete njime zameniti druge načine da se zasladite. Sirov med sadrži aminokiseline, minerale, enzime i vitamine. Organizmu prija na mnogo načina, a između ostalog spušta holesterol i visok pritisak, pomaže kada nas zaboli grlo, poboljšava cirkulaciju, čak utiče i na kvalitet sna koji je posebno važan za očuvanje imuniteta. 

U čemu je tajna propolisa?

Još jedan pomoćnik u očuvanju dobrog imuniteta je propolis, koji se koristi preko 2000 godina, a proizvode ga pčele koje njime oblažu tavanicu košnice i na taj način je dezinfikuju. Odličan je kao prirodan odgovor na infekcije bakterijama i virusima, deluje i na gljivice, a takođe i dezinfikuje, pa bi uvek trebalo da bude naš prvi izbor. Može da bude u obliku kapi ili spreja, a posebno je interesantno dejstvo propolisa sa sremušem, sastojkom koji deluje kao antiseptik i pomaže kod snižavanja krvnog pritiska, a deluje i na bronhitis i astmu. 

Kako obogatiti ishranu i zdravlje medom i propolisom?

Da bi svaki vaš dan počeo zdravo i slatko, dovoljno je da uzmete jednu kašičicu meda (drvenom ili plastičnom kašičicom) 20 minuta pre doručka. Ovaj prirodan zaslađivač možete dodati u napitke koje volite, ali i u poneko jelo kao dodatak začinima. 

Propolis takođe možete dodavati u napitke, svakog dana 10 do 15 kapi u čaju, mleku, soku, jogurtu, kori hleba i to 1 do 2 sata pre ili 3 sata posle jela. Propolis kapi sa sremušem trebalo bi uzimati 2 puta dnevno, po 20 kapi. 

Potrudite se da svaki dan zasladite medom i obogatite propolisom i uživajte u njihovim odličnim delovanjima na imunitet ali i čitav organizam 🙂

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00