Malina – voće sa bezbroj asocijacija

Malina – voće sa bezbroj asocijacija

Bašta sa malinama

 

Miris malina me uvek vrati u malu baštu moje mame, ukrašenu cvećem, različitim voćem i povrćem, a kao poseban ukras u vrtu bili su baš ovi sočni, crvenkasti plodovi. Zato će malina za mene zauvek biti prva asocijacija za ljubav, detinjstvo i bezbrižnost.

Mama je pričala da se maline po prvi put spominju u grčkoj mitologiji i da je nimfa Ida koja je čuvala Zevsa kao bebu zaslužna za crvenu boju malina. Naime ona se ubola na njihovo trnje dok ih je brala kako bi nahranila Zevsa i kapi njene krvi su obojile maline u crveno.

Sećam se da je maline u našem vrtu zasadio tata, i da smo se radovali svakom njihovom cvetu, plodu, zajedničkim akcijama pravljenja džemova, dugim letnjim sedeljkama sa prijateljima uz smeh, sok napravljen od sirupa maline  i razigranu svetlost svitaca.

Moja druga asocijacija na ovo voće jeste zdravlje 🙂

Pre svega, maline su bogate vitaminima, a najviše imaju vitamina C, B1 i B3. Ovo voće sadrži gotovo sve minerale, a najvažniji su magnezijim, gvožđe, mangan i kalijum. Odličan su izvor fruktoze, folne kiseline i antioksidansa. Ipak najbogatije su vlaknima.

Znam, teško je poverovati da u tako maloj voćki ima toliko toga ? ali isto tako znam da maline telu obezbeđuju energiju i pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Korisne su za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod dece, pročišćavanja sistema za varenje i još mnogo toga i zato uvek kad pojedem šaku malina imam osećaj da sam sebe častila šakom zdravlja☺️

Autorka bloga: Lana Nikolić

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00