Mala selekcija ekskluzivnih sireva

Mala selekcija ekskluzivnih sireva

“Dajte mi oštar nož i dobro parče zrelog sira i ja sam srećan čovek”

Džordž R. R. Martin

Dvostrukim lepim povodom, u sredu 15. marta 2023. godine u našem malom bistrou predstavljeni su sirevi sa nedavno održane 15. Izložbe autohtonih sireva Balkana “Balkan Cheese Festival“ i najbolja vina iz arhive i selekcije osnivača platforme Delicent.

Proleće je mesec u kojem se radujemo druženju sa prijateljima pod suncem i dugim danima koje ispunjavamo ljubavlju u svakom zalogaju. A naš povod za malo slavlje među prijateljima, osim rekordnog broja posetilaca Balkan Cheese Festivala, bio je i svetski uspeh Instituta za digitalne komunikacije, koji je dobio najviše priznanje od Instituta za digitalni marketing iz Dablina, platinum bedž.

Naši gosti stigli su taman na vreme, nasmejani, da uživaju u ukusima više od deset sireva sa Balkan Cheese Festivala, a sada ih mi predstavljamo vama i pozivamo vas da nam se pridružite u nesvakidašnjoj gastro avanturi ovog proleća. U toj avanturi, neka vas prate naši mali, domaći, vrhunski proizvođači sireva Farma na kraj sela, Hedonista Sa Kamena, Lisnati sir – Ljilja Janjić, Manastir Sukovo, Butik kačkavalja, Mlekarska škola sa domom učenika “Dr Obren Pejić”, zadruga Darovi Rtnja, Kozji sir Budimirović, a veliki hit je puter sa parmezanom i gorgonzolom, koji pravi Love Green Pesto & Nebesa.

Na tanjirima sireva koje je znalački aranžirala i dekorisala nađa Anđelina, našli su se rolovani sir Ljiljane Janjić, sir od parenog testa najbliži po tipu “Mokrinskom siru”. Ljilja je inače iz Bukovice iznad Valjeva, u podnožju Divčibara i jedna je od tri najiskusnija, najveštija sirara u Srbiji. Ljiljinj sir je urolan i seče se kao salama, kao kobasica, blagog je ali istovremeno i punog ukusa koji pleni.

Posebnu pažnju izazvala su dva sira koje ručno proizvode monasi Manastira Sukovo: đubek sa majčinom dušicom i polutvrdi sir sa čubricom. Za đubek se može reći da je “mlad pirotski kačkavalj”, mada je suština u tome da se za njegovo spravljanje koriste delovi koji u procesu pripreme kačkavalja preostanu iz krupnije mase. Taj fenomen inače postoji i kod proizvodnje drugih sireva, recimo omiljenog kravljeg sira još od detinjstva osnivača Balkan Cheese Festivala, mladog ukajmakčenog sira iz sela Zuce ispod Avale. Većina potrošača pri kupovini sireva traži da im se da ceo komad, cela kriška, a – zaravo je najkvalitetniji onaj sir u komadićima oko tih većih celina.

Čuveni pirotski kačkavalj bio je prezentovan u dve vrste: ovčji, nešto snažnijeg, intenzivnijeg ukusa i “Mešanac”, od kravljeg i ovčjeg mleka, kakav većina nas pamti iz detinjstva kao prvi susret sa globalno poznatim brendom, lokalno zaštićenog geografskog porekla. Specifičnost ovog kačkavalja je u tome što ga proizvode učenici i nastavno osoblje Mlekarske srednje škole “Dr Obren Pejić” iz Pirota, tako da možemo da kažemo da kupovinom i konzumiranjem ovog kačkavalja, pomažemo i obrazovanje novih generacija sirara.

Od ovčjih sireva, tu je bio jedinstveni “Sheepko”, čija maloprodajna cena na lokaciji samog proizvođača već dostiže 4000 dinara po kilogram, i Rtanjski ovčji sir. Tu se našao i čuveni Hercegovački sir iz mjeha (mešine), jedan od autohtonih sireva čija proizvodnja je očuvana i održana na planinskim katunima kroz više vekova, sve do danas.

Butik kačkavalja iz Trstenika, mala porodična manufaktura koja je ovenčana priznanjima za Najlepši tanjir sireva uzastopno na tri poslednje Izložbe autohtonih sireva Balkana, predstaljena je sa tri svoja kačkavalja: dimljeni, sa lavandom i sa tartufima.

Kozje sireve predvodio je, utemeljeno, najbolji njihov reprezent u Srbiji, a mnogi se slažu i šire: Kozji sir u hrastovoj kori sa čubrom i plemenitim plesnima, koji ručno pravi penzionisani profesor Budimirović u selu Glušci, na tromeđi Sremske Mitrovice, Šapca i Bogatića. Baš za taj sir suprug nekadašnje ambasadorke Francuske u Srbiji rekao je tada:“Gospodine, ja sam Francuz, iz Francuske. Znači, može se reći da se nešto malo razumem u sireve. Vaš sir je najbolji sir koji sam ja probao u poslednjih pet godina”.

 

I baš zato, vrlo brzo i gosti našeg Delicenta imaće priliku da uživaju u našoj maloj selekciji ekskluzivnih sireva jer proleće je da ga slavimo sa ukusom!

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00