M kao malina

M kao malina

Maj je na izmaku, što znači da pijace polako preliva “crveno zlato”. Maline su stigle u naš grad i najlepše se slažu sa osmehom i prijateljima. 🙂

Ljubav prema malinama traje vekovima, čak i naši preci iz kamenog doba uživali su u njima, što potvrđuju arheološki nalazi. Tokom srednjeg veka, malina je brižno gajena ne samo kao ukusno voće, već i kao lekovita biljka.

Nezamenljiv su deo letnjih jelovnika, donoseći radost i svežinu svakom zalogaju. Maline su više od običnog voća- one su izraz prirodne lepote i zdravlja. Bilo da ih jedete sveže, uživate u njima kao delikatesnim desertima ili uživate u čaroliji osvežavajućeg domaćeg soka, malina unosi radost, vitalnost i zdravlje u život. 

Džem od maline je idealan da vam dan počne slatko, a može da bude i predivan poklon kad idete u goste. 

Zašto su maline crvene? Stara legenda o slatkoj bobici

Priča ide ovako:

Na visokoj planini Olimp, bogovi su mirno živeli, skriveni od očiju smrtnika mekim oblacima. Mali Zevs se igrao u svojoj kolevci, ali kada mu nešto nije bilo po volji, vikao je toliko glasno da se planinama razlegla snažna jeka. Zvuk je bio toliko snažan da su bogovi jedva čuli jedni druge.

Tada je dobra nimfa Ida, ćerka kralja Krita, odlučila da ode u trnovito žbunje divljih malina da bi ubrala bobice i umirila bebu. Ida je verovala da će Zevs, nakon što proba slatke bobice, prestati da plače. Dok je brala maline, trnje ju je izgrebalo, a njena lepa bela haljina bila je umrljana krvlju. Bobice koje je držala na grudima takođe su bile poprskane krvlju. Od tada, prema legendi, maline su postale crvene.

Sočne, živopisne, prefinjenog mirisa i neobičnog gorko-slatkog uksua, maline su kao male eksplozije boje i ukusa. Ali, istovremeno imaju i mnogobrojne zdravstvene prednosti. Ove crvene bobice su prava riznica hranljivih materija – obiluju vitaminom C, beta-karotenom, folatima i biljnim vlaknima. Pored toga, bogate su moćnim antioksidansima koji štite naše ćelije i podržavaju zdrave metaboličke procese.

Neka vam svaki zalogaj bude podsetnik na darove prirode i lepotu koju nam nesebično pruža.🙂

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00