Koja je tačno razlika između GMO i organske hrane?

Koja je tačno razlika između GMO i organske hrane?

Dobra hrana je, najčešće, jednostavna hrana.

Entoni Burden

 

Evolucija je ples koji je oblikovao naš divan, prirodni svet tokom miliona godina, omogućavajući svakom organizmu da se prilagodi, da raste i cveta u svojoj jedinstvenoj bašti. Ali, u modernom dobu, ljudska ruka je postala teška. Prekomerna eksploatacija, krčenje šuma, zagađenje i klimatske promene ostavile su trag na ekosistemima, postavljajući pred nas izazove koji se protežu daleko izvan polja i farmi. 

Dok se suočavamo sa tim iskušenjima, nauka nastoji da pruži odgovore kroz inovativne tehnologije poput genetičkog inženjeringa, da bismo povratili balans i unapredili našu sposobnost da proizvodimo hranu. Ali, tema genetički modifikovanih organizama (GMO) ostaje u senci sumnji i rasprava, dok nas paralelno zabrinjava mogući uticaj na životnu sredinu, raznovrsnost živog sveta i zdravlje ljudi.

Šta je tačno GMO hrana?
Genetski modifikovani organizmi (GMO) su živi organizmi čiji je genetički materijal namerno izmenjen u kontrolisanom laboratorijskom okruženju, koristeći sofisticiranu biotehnologiju. Taj složen proces podrazumeva precizno izdvajanje specifičnih gena iz jednog organizma i pažljivo njihovo umetanje u DNK drugog organizma, stvarajući potpuno novi genetički sastav koji se ne može pronaći u prirodi. GMO hrana predstavlja naučni napredak i inovaciju, ali je razumljivo da smo zabrinuti i skeptični u vezi sa njenom bezbednošću i dugoročnim uticajem na naše zdravlje i životnu sredinu. 

Sa druge strane, organska hrana izražava duboko poštovanje prema prirodnom svetu i posvećenost održivim, odgovornim poljoprivrednim praksama.

Poljoprivrednici i proizvođači organske hrane uzgajaju i proizvode hranu bez korišćenja sintetičkih hemikalija poput pesticida i veštačkih đubriva. U proizvodnji se ne koriste genetski modifikovane (GM) komponente, niti se hrana izlaže zračenju. Za takve poljoprivrednike, važna su pre svega pitanja dobrobiti životinja i održivosti životne sredine. Pojam “organski” može obuhvatiti i proizvode životinjskog porekla. Na primer, jaja sertifikovana kao organska su slobodnog uzgoja, umesto da potiču od kokošaka koje su držane u kavezima.

Kada je reč o izboru između GMO i organske hrane, može biti izazov razlikovati ih i odlučiti šta je najbolje za vas i vašu porodicu i veoma je važno da razmotrite svoje lične vrednosti i prioritete dok donosite odluku.

Dok razmatrate svoje opcije, znajte da je okej imati pitanja i brige. Izbor je vaš i trebalo bi da donesete odluku koja se poklapa sa vašim vrednostima i podržava vaše zdravlje i blagostanje (well-being). Naš mali Delicent bistro je mesto na kojem se takva odluka lako donosi jer je kod nas hrana (čak i kafa!) čista, organska, zdrava, domaća i prava je ljubav u svakom zalogaju.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00