Kakve veze imaju srpski paor i Pariz sa Dorćolom koji nosi tursko ime?

Kakve veze imaju srpski paor i Pariz sa Dorćolom koji nosi tursko ime?

Ima kod Sterije u Pokondirenoj tikvi ona čuvena Femina replika kad se muči da bude nobles pa kaže “Nobles kon nit biti paor”, u slobodnoj interpretaciji: ne može plemić da bude seljak. Sterija se već tad podsmevao “višoj” klasi koja je paore smatrala nižom klasom, a taj pejorativni kontekst protegao se i kasnije, da bi danas paori bili, doslovno, hleb naš nasušni.

Paor je reč nemačkog porekla (bar to je Fema potrefila) i odnosi se na vojvođanskog seljaka, zemljoradnika. Ali, paor je više od običnog poljoprivrednika. On je čuvar tradicije i simbol napornog rada. Živi na tradicionalnom salašu, gde uz ljubav i pažnju gaji useve i domaće životinje, a njihovi recepti prenose se sa generacije na generaciju, podsećajući nas na važnost povezivanja sa korenima. Isto kao i Francuzi što gaje, vole i slave svoju hranu.

Ko god je bio u Francuskoj, zemlji gastronomije i hedonizma, reći će vam, bez femkanja, da je svaki zalogaj prilika da se doživi radost života. Francuska inspiriše kuvare, ljubitelje hrane i avanturiste da istraže njene kulinarske užitke. 

Jedan od tih užitaka je i francuska pašteta, cenjena delicija koja vekovima oduševljava nepca. Njen bogat, aromatičan ukus svedočanstvo je o kulturnom nasleđu zemlje i posvećenosti samo najkvalitetnijim sastojcima i kulinarskim tehnikama.

I sad, kakve veze imaju srpski paor i Pariz sa Dorćolom koji nosi tursko ime?

Dorćol, srce i duša vašeg komšiluka, dobio je ime u doba Turaka po raskrsnici ulica Kralja Petra, Cara Dušana i Dubrovačke (dörtyol, tu: dort = četiri, yol = put) koja je povezivala trgovinske puteve regiona.

I baš tu, u srcu Dorćola, u jednoj od najlepših ulica posutoj kaldrmom, spajaju se srpski paori i francuski gastro šik. Iz male vojvođanske manufakture Neusatzer na vaš astal u našem bistrou, serviramo odu radosti. 

Simfoniju ukusa, neobičnih kombinacija, rustičnog i modernog, stavili smo na naše nove kanapee.

Kanapei sa pilećim parfeom: francuski delikates od čistih srpskih sastojaka. Vole ga deca, poslovni partneri, prijatelji i zaljubljeni jer je iskonski ukus nežnosti. 

Kanapei sa paorskom paštetom: slano i slatko na nepcima, rustični šarm, naš adut kad vam se jede nešto neobično, a srpsko.

Kanapei sa francuskom paštetom: francuski konjak i belo vino, čudesno spojeni sa čistim mesom učiniće da vam dan bude francuski sofisticiran.

Možda nije nobles, ali neka nas inspirišu priroda, tradicija i naporan rad naših paora. Neka nam najpoznatije kuhinje sveta budu vetar u leđa da gajimo ljubav u svakom zalogaju i neka nam ovaj dan bude oda proleću jer proleće je ljubav, a ljubav je da se slavi.Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00