Jedna sasvim neobična priča o salsi, namazima i soku od aronije

Jedna sasvim neobična priča o salsi, namazima i soku od aronije

Ova priča počela je na jednom lepom porodičnom imanju u selu Veliki Borak. Dok su razmišljali kako da unaprede svoje gazdinstvo i doprinesu razvoju zajednice prva misao bio je zdrav organski proizvod bez upotrebe pesticida i herbicida. 

  • Posle mnogobrojnih sati koje smo posvetili proučavanju odgovarajuće kulture, naišli smo na aroniju – jedinstvenu super bobicu bogatu antioksidansima. Dublja istraživanja su nas uverila u širok spektar naučno dokazanih lekovitih svojstava koja krase ovu čudesnu bobicu, naše uverenje je raslo i odluka je doneta – posadili smo 5000 biljaka! Kako su se biljke razvijale, počeli smo da usavršavamo tradicionalne recepte za proizvodnju sokova, džemova i likera od ovog izvora zdravlja i da delimo entuzijazam sa zajednicom o zdravom načinu života i organskom uzgoju. Vremenom su se svi članovi porodice uključili, doprinoseći razvoju naših proizvoda novim, kreativnim idejama. Malo gazdinstvo se transformisalo u biznis vođen principima organskog uzgoja i zdravog života istovremeno vodeći računa o očuvanju životne sredine – kaže Nina Novaković, suvlasnik.

Tako je rođen BioMarni.

  • Kada smo birali ime za našu firmu već smo znali koji su naši osnovni principi. Želeli smo da istaknemo značaj prirode i života što smo predstavili kroz prefiks Bio. Sa druge strane, naša velika motivacija jesu mladi ljudi koji su nosioci promena i pokretači novih ideja, a u našoj firmi to su Marko i Nina, te Marni zapravo predstavlja omaž ovim mladim snagama, osnivačima Bio Marnija – kaže Nina.

 

Danas je Bio Marni porodična firma koja proizvodi veliku paletu visokokvalitetnih zdravih proizvoda u svojoj fabrici, podignutoj u skladu sa HACCP principima, koristeći porodične recepte koje su koristile i prethodne generacije. Proširili su zasad i uključili deo lokalne zajednice u BioMarni.

  • Naš zaštitni znak i centralni proizvod je sok od aronije sa naše plantaže. U našoj flaši soka od aronije, nalaze se super bobice aronije, od kojih je postupkom hladnog ceđenja, bez dodatka vode, šećera i aditiva, dobijen matični sok od 100% aronije. Ove godine naša aronija će dobiti  zvaničan sertifikat za organsku proizvodnju. Naš cilj je da pokušamo da ljudima prenesemo naša saznanja o lekovitim svojstvim aronije i zašto je ova biljka važna karika u oslobađanju organizma od slobodnih radikala koji su poznati uzročnici svih kancerogenih oboljenja, kao i koje sve benefite za zdravlje možete ostvariti svakodnevnom konzumacijom 30-50ml soka od aronije.

Deo asortimana su i namazi i salse. Razvoj ovih proizvoda je bio veoma izazovan jer je trebalo naći način da se proizvedu namazi i salse prepoznatljivih ukusa, a koji sadrže malo ili nimalo šećera, bez aditiva, konzervanasa, veštačkih aroma i zaslađivača, GMO i glutena.

  • Naši namazi (osim kajsije sa medom) su pogodni za vegansku ishranu. Uspeli smo da razvijemo proizvode bez dodatog šećera, kao što je namaz od jabuke sa aronijom i cimetom i namaz od kajsije sa medom, za koje s pravom možemo da kažemo da su i zdravi i ukusni. Kad je reč o spoju ukusa, kvaliteta i funkcionalnosti po organizam, veoma smo ponosni na salsu i namaz od šljive sa aronijom, koji su po oceni eksternih i internih stručnjaka dobili najviše ocene. Imamo odlične komentare kupaca na naše premijum pakete se se pokazali kao odličan izbor za poklon dragim osobama – kaže Nina.

Police Delicent bistroa, ali i širom zemlje, biće uskoro bogatije za nov primamljiv liker od aronije i poseban premijum paket koji će pored likera sadržati izabrane salse i namaze. U procesu je i kreiranje veoma interesantnih, zdravih i funkcionalnih boostera na bazi organskih sastojaka. Ali, zastanimo časkom kod salse. Kako je nastala ideja za ovaj neobičan spoj ukusa?

  • Želimo da budemo prepoznatljivi i u sektoru kulinarstva i ugostiteljstva i zato smo posebnu pažnju poklonili razvoju delikatesnih proizvoda poput različitih slatkih i slatko-ljutih preliva. Dok smo kreirali našu paletu proizvoda pravili smo mnogo različitih uzoraka i uvek smo se vraćali salsama jer su fantastične konzistencije, lagane su i odlično se kombinuju uz najrazličitije obroke. Znali smo da smo stvorili odličan proivod koji već sada nalazi svoje mesto kako u kuhinjama naših domaćica i domaćina, tako i u kuhinjama restorana.

 Ističemo seriju salsi sa dodatkom ljutih papričica koja je naišla na pozitivne reakcije od strane kulinara. Naravno, ovo je tek početak, nastavićemo da razvijamo naše recepture. Želja nam je da stvorimo što veću paletu proizvoda bez šećera, koji zadovoljavaju sve standarde zdrave hrane i koji su pristupačni za veliki broj korisnika – kaže Nina.

 

Kako izgleda radni dan na vašem gazdinstvu?

  • U zavisnosti od godišnjeg doba, na gazdinstvu se sprovode različite aktivnosti. Sada je u toku proces orezivanja i prihrane biljaka. Na proleće ćemo se baviti okopavanjem koje je veoma zahtevan proces i ponavljamo ga nekoliko puta tokom proleća i leta jer ne koristimo pesticide i herbicide u procesu gajenja aronije. Prošlog proleća smo imali problem sa rutavim bubama, to su jedini insekti – štetočine, koje na ovom podneblju napadaju cvet aronije čime značajno utiču na smanjenje roda. Tada smo u periodu od 20 dana svakodnevno i bar dva puta dnevno rukom skidali bube sa cvetova aronije. To je bio izazov!

U određenim ciklusima, kako je propisano, bavimo se prehranjivanjem biljke sredstvima dozvoljenim u organskoj proizvodnji, a imamo i poseban sistem za navodnjavanje aktivan tokom proleća i leta. Sve to zajedno, čini da naše bobice obiluju hranljivim materijama, da su punog ukusa i bogate arome, što čini da naš sok od aronije bude odličnog ukusa. Najznačajniji i najzanimljiviji deo rada na gazdinstvu je svakako prva polovina avgusta kada organizujemo radnu akciju branja aronije. U ovoj fazi imamoi puno saradnika, prijatelja i rođaka koji su se uključili u berbu. Svakako je avgust najzahtevniji mesec na gazdinstvu, ali je osećaj koji imamo nakon svakog dana ispunjenog radom i ubiranjem naših plodova neprocenjiv.

Poruka za zdrav dan?

Građenje zdravog života je proces u kome su male odluke koje svakodnevno donosimo na raznim nivoima podjednako važne kao i one velike, životne. Odlučite da uradite dobru stvar za svoje zdravlje danas, i započnite dan čašicom soka od aronije i zdravim obrokom. Uživajte i prijatno.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00