Imam 47 godina i tek sad sam skapirala kako pčele prave med

Imam 47 godina i tek sad sam skapirala kako pčele prave med

Zima se nešto ulenjila ove godine i, normalno, virusi na sve strane. Pošto sam odrasla na puteru i medu i, posledično, retko, skoro nikad nisam bila bolesna, mudrost moje bake prenela sam i na decu. I sve je bilo okej ovih desetak, 12 godina koliko imaju, dok jedu med svaki dan, da me mlađi nije skoro zatekao pitanjem: kako tačno pčele prave med?

To je ono pitanje KO PRAVI MED na koje u ukrštenim rečima refleksno odgovarate PČELA. Ali kako smo svi skloni da sve pihvatamo zdravo za gotovo, na primer ja, normalno da me mali zatekao u krajnjem neznanju, nespremnu čak i da improvizujem.

Kako te vredne dame prave taj čarobni eliksir zvani med?

Odlučila sam da provalim tajne pčelinjeg kulinarskog majstorstva i sa detetom se super zabavila dok smo istraživali kako pčele pretvaraju cvetni nektar u tečno zlato.

Nekoliko koraka vodi do stvaranja meda, a proces je zadivljujuće precizan i pažljiv:

  • Sakupljanje nektara: pčele posećuju cvetove lipe, bagrema ili biljke na livadi, pažljivo sakupljajući nektar svojim jezičcima.
  • Pohrana nektara: nektar se donosi u košnicu i smešta u ćelije saća, gde je bogat šećerima, enzimima i drugim supstancama.
  • Proces transformacije: pčele aktivno mašu krilima iznad ćelija saća, uzrokujući isparavanje vode iz nektara, što ga koncentriše i smanjuje vlagu.
  • Sazrevanje u med: kada postane dovoljno koncentrovan, nektar postaje med. Pčele zatvaraju ćelije voskom da bi sačuvale zalihe.
  • Arome i boje: boja i ukus meda zavise od vrste cveća koje pčele posećuju. Na primer, med od nektara lipe ima voćnu notu, dok je med sa bagrema posebno sladak.

Slatkoća meda nije samo rezultat ovog prirodnog procesa, već je i priča o ljubavi pčela prema prirodi, koja se pretače u čaroban eliksir naših pčelinjih prijatelja. 

Dok smo otkrivali tajanstvene puteve pčela, naša pustolovina je poprimila neočekivanu dozu magije. Pretvorili smo običan dan u čarobno putovanje kroz pčelinji svet, a mi smo saznali da je kulinarsko carstvo pčela mnogo više od pravljenja poslastice. Saznali smo da su pčelice, iako deluju sićušno, pravi svetski putnici. Da li ste znali da bi čitava kolonija pčela trebalo da preleti neverovatnih 88.514 kilometara da bi proizvela samo jedan kilogram meda? To je isto kao da obiđu Zemlju dva puta! Na tom putovanju, pčele posete otprilike 3.218.688 prelepih cvetova. Pa, sledeći put kada uživate u slatkom zalogaju meda, setite se čudesnog putovanja koji su prešle da bi se med našao baš na vašem stolu.

Ovo veselo istraživanje ne samo da nam je otkrilo tajne meda, već nas je podsetilo na to da su radost i učenje blisko povezani.

I na kraju, naravno, nardona mudrost iz edicije Vuka Karadžića: Kad ispustiš strelu istine, njenu oštricu umoči u med.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00