Danas je Veliki petak: Zašto se čuvarkuća farba baš u crveno?

Danas je Veliki petak: Zašto se čuvarkuća farba baš u crveno?

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na događaje koji su doveli do Isusovog raspeća. Veliki petak je dan kada farbamo jaja u šareno, ali jedno je posebno i ima posebnu simboliku. Zove se čuvarkuća i farbamo ga u crveno.

Jaje simbolizuje praznu stenu iz koje je Isus Hrist izašao nakon raspeća. Simbol plodnosti i besmrtnosti u svim narodima i epohama ljudske civilizacije, jaje izgleda prazno iznutra, ali zapravo, iz njega raste život. Prema paganskim kosmogonijama, prvobitni haos sveta bio je sadržan u jajetu, koje se razbilo na dve polovine, od kojih je jedna formirala nebo, a druga zemlju.

Ali zašto farbamo jaja u crveno za vreme Uskrsa?

 

Crvena je boja života i pobede. Običaj uskršnjeg jaja nastao je među ranim hrišćanima Mesopotamije, koji su bojili jaja u crveno u znak sećanja na dragocenu krv Hristovu, koja je prolivena na krstu za spas svih ljudi.

Hrišćanska crkva je zvanično usvojila običaj da se crvena jaja smatraju simbolom vaskrsenja. Većina priča povezuje Mariju Magdalenu sa običajem crvenih uskršnjih jaja ili drugim ženskim figurama. Jedna priča kaže da je Devica Marija rimskim vojnicima koji su čuvali njenog sina ponudila korpu punu jaja da bi se oni dobro ophodili prema njemu. Dok je molila za njega, njene suze su pale na jaja i ona su pocrvenela.

Boja Uskrsa je crvena, koja simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv i običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Prvo jaje koje ofarbamo zove se čuvarkuća i najbolje je da bude organsko, od slobodnih koka, uzgajanih s ljubavlju.Veruje se u narodu da to jaje čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla. Nekada, čuvarkuća se čuvala pored ikone, do sledećeg Uskrsa, dok ne dođe novo, vaskrslo.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00