Da li znate: Zašto se kaže “zdrav kao dren”

Da li znate: Zašto se kaže “zdrav kao dren”

Svako ko je imao babu kad je bio klinac, dobro se seća njenih motivacionih govora: “Ajde na svež vazduh, da budeš zdrav kao dren!” “Sunce babino, pojedi jabuku da budeš zdrav kao dren!”

Kod Slovena, dren nije puka voćka od koje se prave džem ili čaj. Njegova lekovita i čudotvorna svojstva inicirala su da su naši preci sadili dren ispred kuće da bi čuvao zdravlje budućih generacija jer može da živi i 200 godina. Magična svojstva drena smeštena su u veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i vitamina C. U drenu se nalazi i dvostruko više askorbinske kiseline nego u pomorandži. Plodovi se jedu sveži, ali slobodno ih možete i zamrznut ili sušiti. Posebno ćemo da istaknemo da je baš svaki deo ove biljke lekovit – plod, list, kora, cvet, sveže i osušene koštice.

Lekovita svojstva drena dobra su u lečenju upale grla, slabokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa i za brže zaceljivanje rana. Ruski naučnici su čak ustanovili da dren, njegova kora i listovi, poseduju antimikrobiološko svojstvo. Mesnat do ploda i ulje iz semenki može da se koristi za regeneraciju kože. Za poremećaj rada creva i u slučaju dijareje sa groznicom, odmah treba konzumirati čaj od kore ove biljke.

Dren nije samo dobar za zdravlje, već ga i hedonisti uveliko cene. Francuzi i Italijani, magovi vina i uživanja, poznati su po masovnoj proizvodnji vina i želea od drena, a nezreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina. U Nemačkoj, takvi plodovi kuvaju se sa šećerom i sirćetom i dodaju jelima od krompira i testa. Rusi, naravno, od drena kuvaju preukusne supe i koriste ga kao začin za specijalitete od mesa i ribe.

 

U Delicent bistrou drenjine su smeštene u teglice džema i flaše sirupa i spremne su za božanstven, zdrav, sladak, ukusan doručak koji će vam dati energiju za ceo dan. Crni ili ražani hleb, a gurmani mogu i beli. Puter, naš domaći organski Džem od drenjina, jutro pored sunčanog prozora, osmeh na licu, poljubac za one koje volite. U finom, slasnom sloju namazati puter na hleb i odozgo isto toliko solidan zahvat iz tegle džema od drenjina. Grickati polako i nežno, sa uživanjem i razmišljati šta će se lepo desiti tog dana. Uz ovaj slatki doručak preporučujemo i naš Sirup od drenjina, pravi detoks.

 

Francuzi su možda maheri za kroasane za dobro jutro, ali kad jednom probate Delicent jutarnji predlog, vaš doručak dobiće dimenziju rituala.

Bon apetit!

Autor bloga: Zorana Šokorac

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00