Da li znate šta znače reči “komšiluk” i Dorćol?

Da li znate šta znače reči “komšiluk” i Dorćol?

Komšija, komšinica i komšiluk, “sveto trojstvo” života u Srbiji. Čitav univerzum, način života, razmišljanja, ponašanja, sažima se u toj zaostavštini Otomanskog carstva. 

Reč “komšiluk” (turski: komsu, “komšija”) označava koncept življenja na Balkanu. Od odlaska na pijacu nedeljom i svraćanja na kafu u komšiluk, gde bi se pregledali cegeri i prelistavale novine i tračevi, do modernog koncepta u kom starije komšije prevruću očima na mladost ludost, a mladost ludost međusobno razmenjuje decu na čuvanje, hranu, prašak za veš ili kafu kad nestane.

Otkako se reč “komšija” naselila u Srbiji, a to je dolaskom Otomanskog carstva, u našoj kulturi bilo je da se komšiluk međusobno ispomaže. To su posebni, gotovo porodični odnosi, kuće su imale dve kapije ili vrata – jedna je gledala na ulicu, a druga vodila u komšiluk. Tada ste mogli da svratite iz sporedne ulice, da preskočite tarabu i da ašikujete sa komšinicom u zadnjem dvorištu, skriveni od pogleda ostalih žitelja kvarta. Sa komšijom se dele hrana, muka, politička i sportska mišljenja, mišljenja o ostalim komšijama. Komšiluk se poštuje, pomaže, poziva na sve važne porodične skupove…

Komšiluk se, nekako prirodno, nastanio i postao sinonim za jedan od najstarijih delova Beograda, tik uz Dunav, gde su nekad Turci živeli. I Dorćol je turcizam, kovanica od reči dört (turska reč za broj četiri) i jol (raskršće). Dorćol je raskrsnica na kojoj se ukrštaju četiri puta. Na jednom od njih, u mirnoj ulici kroz koju prolazi tramvaj i letnje popodne miriše na staro vreme, živi omiljen dorćolski komšija. Bistro Delicent. Omiljen jer je atmosfera domaćinska, komšijska. Zato što ovde možete uživati dok radite ili samo uživati dok klopate ili ispijate božanstvene napitke od kafe, preko domaćih sokova, do vina ili piva. Zato što, kao pravi komšija, negujemo tradicionalne srpske proizvode.

Kod nas se doručkuje, ruča i večera, smeje i ogovara uz čašicu rakije, čvarke i meze, dolazi na prvi dejt da se podele domaći zalogaji, da se poljubac okupa vrhunskim vinom čuvenih srpskih vinara. Da se smeje sa prijateljima uz naše gurmanluke i pivo, da se skokne sa decom na ručak i uživa dok ih gledate kako piju naše prirodne sokove i tamane hranu za koju inače koriste čuvenu odrednicu “bljak”.

Delicent je omiljeni komšija i Dorćolaca i stranaca, o čemu svedoče i utisci naših gostiju. Prenosimo ih izvorno, komšijski, bez cenzure:

  • The best service ever! Plus delicious homemade, healthy products.
  • Kad ste poslednji put popili čašu DOMAĆEG soka od višnje ili maline (i to upola cene jedne koka kole)? Kad ste poslednji put popili kafu u kafiću BEZ DUVANSKOG DIMA?
  • Bez obzira da li ste za slatki doručak ili slani doručak, ovde možete na miru i u slast da ga pojedete. I ne zaboravite da ponesete malo ovih ukusa i kući.
  • Највкусните ладни сендвич во Белград може да се најдат во Delicent
  • Naravno da mi se svidja ovakva raznolikost i boja… ukusa… da ti srce poželi…
  • It was amazing experience, really excited to visit this place, after I first heard about great products and let me tell you, it most definitely did not disappoint. The staff were amazing friendly and really helpful with suggestions and answering questions when we were deciding what to eat. The food itself was absolutely amazing I like amazing idea kilometer 0. Not only appealing for the eyes, but also for the taste buds. You can really feel the quality and the effort that they put into this place. It is worth it. My friends and I were really pleasently surprised. I suggest this place to basically everyone I know and I can’t wait to come back. Thanks Delicent you make my day.
  • I like everything – the ambient, food, people, street. I ate ajvar and cvarci – I had to buy all that food.
  • My wife and I thoroughly had a local experience enjoying a brunch at Delicent Cafe when we were walking the historic center of Belgrade. As traveling Slow Foodies, we were so happy to find this “Farm-to-Fork” restaurant and their locally produced food delights. We also purchased some of their wines and cheeses for later snacks back at our Airbnb. You’ll be very happy if your check it out .

Komšija Delicent je, izvorno, ljubav u svakom zalogaju.

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00