Božićni post je dobar i za one koji ne poste

Božićni post je dobar i za one koji ne poste

Nesalomiva volja je poput nevidljivog stuba koji nosi breme naših snova i iskušenja. Volja nas podseća da nije potrebno da budemo najjači da bismo prevazišli prepreke, već najodlučniji. Fizički kapaciteti su nam ograničeni, ali nesalomiva volja je beskrajna, hraneći se iz dubina naše duše.

U filozofskom smislu, snaga je jezik hrabrosti koja prevazilazi očigledno. Snaga je esencija ljudske izdržljivosti, podseća nas da su najdublje reke one koje ne možemo izmeriti, već samo osetiti njihovu snagu.

Božićni post je prelepa prilika da svi na trenutak sve zaustavimo i potražimo snagu u sebi. Bez obzira da li ste vernik ili niste, post je više od pukog odricanja od hrane i pića. Post je ne samo suzdržavanje od mrsne hrane, već i odricanje od loših misli, želja i dela, istovremeno podstiče činjenje dobrih dela i negovanje vrlina. 

Posna hrana je više od običnog izbora u ishrani.Osim što odražava duh odricanja, posna hrana poziva na istraživanje novih gastronomskih horizonata. Kroz posno gastronomsko putovanje, otvaramo vrata neobičnim kombinacijama sastojaka, ukusima i teksturama, otkrivajući radost koja hrani i telo i dušu.

Veliki post pred Božić kod pravoslavaca predstavlja vreme dubokog duhovnog posvećenja, introspekcije i pripreme za najradosniji hrišćanski praznik. Post je vreme samoproučavanja, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima. Kroz delo milosrđa i pojačane napore ka duhovnom usavršavanju, vernici se podsećaju vrednosti skromnosti i saosećanja prema drugima.

I svi treba da se pridržavamo tih vrednosti. Da volimo, delimo, budemo oslonac jedni drugima, da razumemo, prihvatimo jer je suština hrišćanstva u dobroti i nema nikakve veze da li verujete ili ne. Hrišćanstvo je stanje duše i način života.

Na kraju Velikog posta, Božić je poput čarolije radosti i nade koja obasjava srca. Ovaj univerzalni trenutak proslavljanja rođenja i, bez obzira na individualna uverenja, donosi nam svetlost. Duhovni put kroz post postaje prilika za preporod i čišćenje srca, pripremajući nas da dočekamo Božić neizmernom radošću koja nas povezuje u univerzalnom duhu dobrote i zajedništva.“Telesni post je kada stomak posti od jela i pića; duševni post kada se duša uzdržava od zlih misli, dela i reči.”

Sveti Tihon Zadonski

 

 Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00