Beli luk tera vampire, kora jabuke predviđa ljubav i ostala sujeverja o hrani

Beli luk tera vampire, kora jabuke predviđa ljubav i ostala sujeverja o hrani

“Niko ne može da misli kako treba, da voli kako treba i da spava kako treba, ako nije večerao kako treba”. 

Virdžinija Vulf

Uživanje u hrani stari Grci doveli su do stadijuma hedonizma, a umetnost i život puni su gastronomskih pikanterija za koje nam je potreban zaista jak želudac, bukvalno. Na netu i mrežama uglavnom se dele recepti i trikovi za što bolji gurmanski užitak, ali mi ćemo ovo decembarsko hladno, sivo vreme obojiti zanimljivostima o hrani koje su toliko “ćaknute”, da će vas garant zagrejati, nasmejati i podstaći na spremanje neke super klope.

Ovo su najluđa kulinarska sujeverja, a da li su istina ili mit?

 

Kora jabuke predviđa pravu ljubav

Sledeći put kada pečete pitu od jabuka ili želite da pronađete princa iz bajke, ogulite ljusku sa jabuke da bude najduža dok se ne slomi sama. Bacite ljusku na pult i pogledajte na koje slovo liči. To je prvo slovo imena vaše prave ljubavi. 

Bonus poen: dovoljno duga kora ispisuje celo ime.

Naravno, jabuku treba da jedete u svim varijantama jer je eliksir zdravlja, a preukusna je u sasvim neočekivanim kombinacijama, koje nemaju veze sa sujeverjem!

Beli luk tera vampire 

Iako ima tendenciju da se najčešće pojavljuje za Noć veštica kada duhovi slobodno trče među nama, verovanje da beli luk odvraća vampire, zle duhove i neželjene poljupce na prvom sastanku odavno se prenosi sa generacije na generaciju. Ali, beli luk ima još mnogo kvaliteta: pomaže u prevenciji gripa, sprečava zgrušavanja i daje odličan ukus jelima. Pečenje belog luka u rerni omekšava i poboljšava njegov ukus!

Ne poklanjajte nož

Prema starom verovanju, loša je sreća pokloniti nož prijatelju. Ako to učinite, rizikujete da “presečete” prijateljstvo. Međutim, to možete zaobići tako što ćete prikačiti novčić na nož pre nego što ga poklonite, a prijatelj koji prima poklon, odmah vam vraća taj novčić kao “uplatu”. Jeste ćaknuto, ali mi verujemo da dobar nož može biti odličan poklon uz fenomalne sireve i suhomesnato koje ćete gustirati zajedno sa prijateljima!

Jaja i ljuske od jaja

Jaja simbolizuju plodnost, pa bi u davna vremena seljaci razbacali razbijena jaja u polja nadajući se da će doneti obilan rod. Takođe, ako razbijete jaje i pronađete dva žumanca, to znači da će se neko koga poznajete udati ili dobiti blizance. Kada razbijete jaje, obavezno zgnječite ljusku, u suprotnom, legenda kaže, veštica će sakupiti komadiće, isploviti i izazvati strašne oluje na moru. Mi vam preporučujemo da jaja i to organska ipak koristite za pripremu đakonija za predstojeća slavlja i praznike, a ljubav će svakako doći, sa ljuskom ili bez nje 🙂

Prosipanje soli donosi lošu sreću

Naše prabake, čak i čukunbake, verovale su da je loša sreća prosuti so, a to verovanje zatupljeno je i danas i to ne samo u ruralnim predelima. Veruje se da možete preokrenuti svoju predstojeću nesreću tako što ćete baciti šaku soli preko levog ramena. Ako želite da izbegnete rizik, držite slanik u uspravnom položaju, ali najbolje je da so koristite u kulinarske svhe, kao što mi u Delicentu svakodnevno pripremo božanstvene ukuse za vaša nepca.

 

Bon Appétit!

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00