Arhangel Mihailo, vođa nebeske vojske

Arhangel Mihailo, vođa nebeske vojske

Sabor Svetog arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, obeležava se 21. novembra. Crkva je taj dan posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima arhangela Mihaila.

Sveti Dionisije Areopagit, učenik apostola Pavla, opisao je strogu hijerarhiju među anđelima: vođa nebeske vojske je Mihailo, a među anđelima vlada savršeno jedinstvo. Kada je Lucifer otpao od Boga i sa sobom povukao deo anđela, prvi mu se suprotstavio arhangel Mihailo. Okupio je preostale anđele, organizovao ih na principu jednoumlja, jednodušnosti i ljubavi i na apsolutnoj poslušnosti nižih činova prema višim i svetoj volji Božjoj kao konačnom i bezgrešnom. Tako je Bog pobedio Lucifera.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama. Njegovo ime na hebrejskom znači „ravan Bogu“. Na grčkom jeziku, reč “arhi” znači glavni, prvi, pra, a “angelos” znači vesnik, anđeo. 

Aranđelovdan je ustanovljen u IV veku, u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog. Iako je Sveti arhangel Mihailo “živ” svetac, pogrešna je tradicija da se ne sprema žito za Aranđelovdan. Ako slavite Aranđelovdan, spremite žito jer se ono ne prinosi svetitelju, već svim upokojenim precima koji su se zavetovali svetom arhangelu Mihajlu.

Kao krsnu slavu, Aranđelovdan su slavili car Dušan Silni, Stefan Nemanja i njegovi sinovi i slava je Saborne crkve u Beogradu. Prema priči, car Dušan Silni slavio je krsnu slavu Aranđelovdan, a svetac, nevidljiv za ljude,  stajao mu je na desnom ramenu i sve nadgledao. Car je svakog gosta dočekivao i stojeći služio. Međutim, jednom, što od umora, a što od zaborava, prevari se i sede za trpezu. Sveti Mihailo prasnu, udari cara krilom po obrazu i ljutito odlete. Car je Mihaila jedva umilostivio višemesečnim molitvama.

I do danas je ostalo verovanje da Arhangel Mihailo sedi na nebesima, gleda na svet i kad hoće silazi među narod da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Bez obzira da li obeležavate ili idete na slavu, red je da se na stolu ili među poklonima za domaćine nađe vino. Odajte poštu nebeskoj vojsci uz naše čuveno vino Pino Svetih Ratnika.

Srećna vam slava!

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00