Afrodizijak i antidepresiv: Tajna jagode u jednom zalogaju

Afrodizijak i antidepresiv: Tajna jagode u jednom zalogaju

„Bez sumnje, Bog je mogao napraviti bolju bobicu, ali bez sumnje, Bog to nikada nije učinio“, rekao je doktor Vilijam Batler Jejts, engleski pisac iz 17. Veka.

Nežna bobica u obliku srca oduvek je simbol čistote, strasti i zdravlja, simbol Venere, boginje ljubavi, zbog svog oblika i vatrene crvene boje. Najlepši plodovi jagode ponikli su u pričama, literaturi i na slikama, kroz vekove.

U božanstvenom “Otelu”, Šekspir je ukrasio Dezdemonin rupčić simboličnim jagodama. Najpoznatija ljubavnica u istoriji, kraljica Ana Bolein, druga supruga Henrija VIII, imala je na vratu žig u obliku jagode koji su njeni protivnici koristili kao dokaz da je veštica.

Madam Tallien, istaknuta ličnost na dvoru cara Napoleona, bila je poznata po kupanju u soku od svežih jagoda. Predanje kaže da je trošila 22 kilograma po slivu, ali sreća za njene sluge bila je ta da se madam ipak nije kupala svakodnevno. Francuzi i danas veruju  da su jagode afrodizijak i mladencima se služe na tradicionalnom svadbenom doručku uz kremastu slatku supu.

Drevni Grci i Rimljani su verovali da bobice jagode ublažavaju simptome melanholije, nesvestice, svih upala, groznice, infekcija grla, kamena u bubrezima, napade gihta i bolesti krvi, jetre i slezine. Prema narodnim verovanjima, trudnice treba da izbegavaju jagode jer se verovalo da će se njihova deca roditi sa rodnim obeležjima jagoda.

Ipak, najlepše od svih verovanja je da jagodu treba prepoloviti i podeliti je sa osobom koja vam se sviđa jer ćete se zaljubiti jedno u drugo. To su lepe priče, lepa verovanja. Sezona ljubavi, proleća i jagoda je počela i vreme je da njihove predivne sočne plodove iskoristite za zdravlje i uživanje.

Evo nekoliko lepih i korsnih vrednosti jagode u svakodnevnoj ishrani:

  • Mešanje jagoda i sode bikarbone može prirodno izbeliti vaše zube. Jagode sadrže jabučnu kiselinu koja pomaže u uklanjanju mrlja.
  • Ako pojedete osam jagoda, unećete 140 procenata preporučene dnevne doze vitamina C.
  • Činija jagoda ima samo 55 kalorija.

Ako ste zaljubljeni ili tek planirate da obojite proleće ljubavlju, ako želite hedonizam na nepcima i zdrav dan, mi imamo super predlog za najslađi i najljubavniji prolećni doručak:

U prazni kroasan ili na kriške hleba koji volite namažite puter i Slatko od šumskih jagoda iz Delicent bistroa. Preporuka: ne štedite na slojevima ovog božanstvenog ukusa! Uz jagodičaste zalogaje, preporučujemo vam i neki od zdravih ukusnih sokova sa naših polica.

Ako ste ipak večernji tip hedoniste, naš predlog je da pripremite divnu laganu večeru od naših suhomesnatih proizvoda i uz nju da poslužite čuveno vino Jagoda Botunjac. Ovo vino nastalo je od istoimene plemenite sorte vinove loze rodom iz Župe u Srbiji, a iz sopstvenog vinograda koji je zasadio Kosta Botunjac i na taj način tu sortu spasio od zaborava. Proizvedeno bez upotrebe selektivnih kvasaca, bez enzima, bez upotrebe pumpi, nefiltrirano, hladno stabilizovano.

Afrodizijak, sećate se?

Bez obzira na to da li ćete dan početi ili završiti jagodicama, naš predlog je da pre svega – uživate. Neka ljubav bude s vama!

 

Autor bloga: Zorana Šokorac

Kontaktirajte nas

AdresaKnićaninova 3
11000 Beograd, Srbija
Telefon+381 60 3939399
Emailinfo@delicent.com
Radno vremePondeljak - Petak 9:00 - 20:00
Subota - Nedelja 9:00 - 14:00